Jake sigurnosne mjere zbog povorke ponosa u Izraelu

Jake sigurnosne mjere zbog povorke ponosa u Izraelu

Foto: Hina

IZRAELSKA policija poduzela je jake sigurnosne mjere uoči Povorke ponosa u Jeruzalemu, nakon što je tijekom prošlogodišnje povorke nasmrt izboden izraelski tinejdžer.

Policija je tijekom noći pretresla kuću  aktivista  ultradesničarske organizacije Lehava koji je preko Facebooka ostavljao poruke protiv povorke.

Policija je također izdala zabranu pristupa nekolicini ljudi i pritvorila brata Yishaija Schissela, ultraortodoksnog židova koji je prošle godine izbo na smrt šesnaestogodišnjeg mladića Shiru Bankija i ranio šest osoba, rekao je policijski glasnogovornik Luba Samri.

Nakon odsluženja 10-godišnje kazne za napad nožem i ranjavanje sudionika povorke ponosa 2005., Schliessel je bio pušten na slobodu tri tjedna prije održavanja povorke 2015. te je tom prilikom ubio Bankija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija više neće dopuštati sudionicima da pristupaju povorci gdje žele, već će se sudionici moći pridružiti samo na glavnome početnom dijelu gdje će svi proći sigurnosnu provjeru.

Istaknuti rabini podijeljeni su uoči povorke; mnogi je vjerski vođe osuđuju i izaziva im "gnušanje", a neki je podržavaju.

Izraelska vojska objavila je početkom tjedna da će ponovno razmotriti svoje prefesionalne veze s rabinom na Zapadnoj obali, s kojim surađuje, a koji je uoči povorke homoseksualce nazvao "perverznjacima". Riječ je o rabinu koji vodi ješive, religijske seminare, i priprema mlade ljude za vojnu službu.

Međutim do četvrtka je već oko tri stotine rabina potpisalo pismo izražavajući podršku svojem kolegi i osuđujući ono što nazivaju pokušajem "zatvaranja usta" svima koji se suprotstavljaju, kako tvrde,  "životnom stilu koji ide protiv ljudske moralnosti i puta Tore".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara