Jakovčić: Europske regije imat će značajnu ulogu u stvaranju europskog ustava

ISTRAŽNI župan Ivan Jakovčić rekao je danas na konferenciji za novinare u Puli da će Skupština europskih regija (SER) imati značajnu ulogu u stvaranju europskog ustava (konvencije).

Jakovčič je novinare izvijestio da je Predsjedništvo Skupštine europskih regija o tome raspravljalo na prošlotjednom sastanku u Strasbourgu. Jakovčić je, kao potpredsjednik Skupštine europskih regija, sudjelovao u radu Predsjedništva SER-a.

SER će inzistirati na načelu supsidijarnosti i velikoj ulozi regija u europskom zajedništvu, te utvrđivanju ovlasti na četiri razine - europskoj, nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj.

U Strasbourgu su razmotrena još dva za Istru važna projekta - promocija održivog razvoja turizma te ruralni turizam u Europi, rekao je Jakovčić.

Najavio je da će se 26. lipnja u Istri održati forum o održivom turizmu, na kojemu će sudjelovati stotinjak regionalnih ministara turizma.

Jakovčić je ujedno izvijestio novinare o mogućnosti da Skupština europskih regija, zajedno s Vijećem Europe, osnuje europski centar za jezične raznolikosti koji bi, kako je rekao, ´štitio manjinske i regionalne jezike u Europi´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara