Jakovčić o sastanku Janše i Sanadera

Predsjednik Istarskoga demokratskog sabora (IDS) Ivan Jakovčić podupro je danas na konferenciji za novinare u Puli jučerašnji sastanak hrvatskog i slovenskog premijera Janeza Janše i Ive Sanadera, ocjenjujući ga pomirljivim i dobrosusjedskim.

Istaknuo je pritom da se njihovi "sadašnji tonovi" razlikuju od onih kada su bili u oporbi.

Dijalog između vlada je nužan i pridonosi ozračju dobrosusjedskih odnosa, rekao je, ističući kako se nada da neće biti daljnjeg zaoštravanja hrvatsko-slovenskih odnosa.

Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin smatra da su, kako je rekao, u problem Piranskog zaljeva, to jest Savudrijske vale "dosad bili involvirani desničari sa slovenske i hrvatske strane dok su bili u oporbi", a sada, kada su na vlasti, "ne mogu više nastupati s tih pozicija".

"Dobro je što se u rješavanje slovensko-hrvatskih graničnih pitanja obje strane pozivaju na međunarodnu arbitražu. Međutim, povijesna komisija koju je predložio slovenski ministar vanjskih poslova Hrvatsku bi mogla skupo stajati", rekao je Kajin. Hrvatska se s pravom poziva na zaključke Badinterove komisije koji, istaknuo je, nisu bili ni na slovenskoj ni na hrvatskoj strani, nego na strani istine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o posljednjim optužbama istarske oporbe vezanim uz IDS i spašavanje Istarske banke, kada su istarska komunalna poduzeća navodno političkom odlukom te stranke kupila trezorske dionice kako bi Banku spasila od tajkunizacije, Ivan Jakovčić je istaknuo da bi IDS i danas učinio isto što i prije šest godina jer je, kako je dodao, "hrabrom i odvažnom odlukom spriječio pravu ekonomsku i socijalnu katastrofu do koje bi dovela propast Istarske banke".

Pritom je podsjetio da je u Hrvatskoj tih godina "krahiralo dvadesetak banaka i štedionica" u koje je država, kako bi ih sanirala, uložila 25 milijardi kuna. Za Istarsku banku nije izdvojena nijedna državna lipa zbog, kazao je Jakovčić, "političkog antagonizma između Istre i političkog Zagreba".

"S desetak milijuna kuna štete koju poduzeća trpe spašeno je više od 1,5 milijardi kuna štednih uloga i depozita. Izražavam stoga ponos što je Istra danas jedna od najstabilnijih te gospodarski najjačih regija. Nova banka je danas solventna, uspješna i perspektivna, a bit će još više kada je preuzme mađarski OTP", poručio je Jakovčić.

(Hina) xdspo ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara