Jakovčić: Vlada upropastila ulaganje od milijardu eura

ISTARSKI župan Ivan Jakovčić optužio je premijera Račana i Vladu da blokiraju ulaganje od milijardu eura u Brijune. Nakon trogodišnjih pregovora s inozemnim biznismenima, Jakovčić je objavio da potpuno odustaje od projekta.

Kako piše Jutranji list, za Jakovčića je za propast projekta «zaslužna» nezainteresiranost Ivice Račana i njegove Vlade. Izjavio je da više ne namjerava sjediti na sjednicama Upravnog vijeća Nacionalnog parka Brijuni jer se na njima ništa ne događa. Jakovčić je odlučio, uz podršku Upravnog vijeća, ući samostalno u poslovni rizik i pokušati od Brijuna napraviti najelitnije turističko mjesto na Mediteranu.

Istarski župan je preuzeo obavezu da u roku od mjesec dana izradi prijedlog plana razvoja koji bi obuhvaćao konkretne brojke, te predstavljao veliko kreditno zaduženje. Radi se o nekoliko desetaka milijardi eura.

Naime, ideja o razvoju elitnog turizma na Brijunima bila je jedna o važnih točaka na prvosječanjskim izborima 2000. godine, a cijeli projekt je podržavala nova vlast. Prema Jakovčićevim riječima, Vlada nikada projektu nije rekla «ne», ali nikada nije rekla ni «da».

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije više od dva mjeseca u Vladu je poslan projekt «Brijuni rivijera». Dokumentacija sadrži konkretne podatke o investicijama u slijedećih pet do sedam godina, a čija je ukupna vrijednost procjenjena na 1,1 do 1,3 milijarde eura. Vlada je na sve regirala šutnjom, iako je još ljetos sve bilo dogovoreno s premijerom Račanom.

Među potencijalnim ulagačima u projekt gradnje turističkog resorta Brijuni bili su Adriano Zecho, vlasnik najpoznatijeg lanca malih luksuznih odmarališta na svijetu Amanresorts, Umberto Angeloni, predsjednik talijanske modne kućen Brioni Fashion Group.

Interes je pokazala i monegaška princeza Carolina, casino mogul Steve Wynn, hotelski lanci Hilton, Four Seasons i Arabella Shetaron te neki druge hotelske grupacije i pojedinci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara