Jandroković: Brexit bi mogao donijeti nesagledive posljedice za stabilnost Europe

Jandroković: Brexit bi mogao donijeti nesagledive posljedice za stabilnost Europe

Foto: FaH

HDZ-ov saborski zastupnik i predsjednik Odbora za europske poslove Gordan Jandroković ocijenio je kako bi referendumska odluka o izlasku Velike Britanije iz EU mogla imati nesagledive posljedice po stabilnost europskog kontinenta.

"Brine me pitanje političke stabilnosti u EU, koja je posljednih godina ionako uzdrmana ekonomskom i migrantskom krizom i jačanjem radikalizma. Ovakva odluka samo će dodatno ojačati takve opcije i u drugim članicama EU, pa mislim da slijedi razdoblje velike političke nestabilnosti i jačanje radikalnih pokreta na ljevici i desnici", rekao je Jandroković Hini.

Posebno je zabrinut zbog promjene odnosa snaga u samoj Uniji. "EU je uvijek počivala na trokutu Njemačka-Francuska-Velika Britanija. Gubitak te ravnoteže može izazvati velike promjene u smislu preslagivanja partnerstava i savezništava u EU, što bi činilo dodatni faktor nestabilnosti. Ovo može imati nesagledive posljedice po stabilnost europskog kontinenta", ocijenio je Jandrović.

Kad je riječ o utjecaju Brexita na Hrvatsku, Jandroković naglašava kako je trgovinska razmjena Hrvatske s Velikom Britanijom na niskoj razini pa ne očekuje izravne negativne posljedice po hrvatsko gospodarstvo. "Hrvatska će u tom smislu dijeliti sudbinu drugih članica EU. Sigurno ćemo, međutim, osjetiti političku nestabilnost", uvjeren je Jandroković.

Kad je riječ o procesu proširenja EU, Jandroković podsjeća da je entuzijazam za to proteklih godina ionako splasnuo te očekuje kako će Brexit u idućem razdoblju dodatno usporiti ulazak Hrvatskoj susjednih zemalja u punopravno članstvo, jer će EU morati izaći na kraj s novom političkom i institucionalnom nestabilnošću.

Iz prvih reakcija u samoj Velikoj Britaniji Jandroković iščitava da je britanska javnost "u stanju šoka". "Jedno je bila priča i igra riječima oko toga trebaju li ostati ili izići iz EU, no sada su već osjetili prve konkretne posljedice takve referendumske odluke kroz pad vrijednosti funte i nestabilnost na burzama", kaže Jandroković.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara