Jandroković pisao Talijanima: Vratite Istrijanima hrvatske televizijske programe

Foto: Savo Prelević / Cropix

POTPREDSJEDNIK Vlade i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković poslao je pismo svom talijanskom kolegi Francu Frattiniju i zatražio ga pomoć u rješavanju problema ometanja hrvatskih televizijskih programa.

"Ministar Jandroković ukazao je na problem preklapanja i miješanja signala hrvatskih i talijanskih programa na području Istarske županije, gdje građani ne mogu pratiti programe hrvatskih televizija. U pismo je također naveo kako se, prema zadnjim informacijama, smetnje šire i  sada ih ima i u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji", piše u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova. Dodaju da je mjerenjima utvrđeno da je uzrok problema odašiljanje televizijskih programa iz Italije na frekvencijama koje su međunarodnim frekvencijskim planom dodijeljene Hrvatskoj. 

Zbog ove teme održano nekoliko međudržavnih sastanaka, no bez rezultata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministar Jandroković također je podsjetio kako je radi rješavanja problema interferiranja signala i otklanjanja smetnji održano i nekoliko bilateralnih sastanaka hrvatskih i talijanskih institucija koje se bave telekomunikacijskim uslugama. Problem je u više navrata istaknut i na sastancima radnih skupina za elektroničke komunikacije i upravljanje radiofrekvencijskim spektrom različitih međunarodnih organizacija", piše u priopćenju Ministarstva. Dodaju i da je Hrvatska agencija za poštu i telekomunikacije uputila službenu prijavu zbog smetnji talijanskom Ministarstvu gospodarskog razvoja i to nakon što su u prosincu uočeni problemi u Istri.

"S obzirom da je za prvi kvartal ove godine najavljen prijelaz s analognog na digitalni signal u nekoliko talijanskih regija ministar Jandroković zatražio je od ministra Frattinija da zajednički potaknu razmjenu informacija između relevantnih državnih institucija, te na taj način pridonesu otklanjanju problema emitiranja televizijskih programa i eventualnog daljnjeg interferiranja signala", piše u priopćenju.

> Problemi s TV signalom proširit će se na cijelu obalu:  Država to mora riješiti kako god zna!

Jandroković je Frattiniju napisao i da je nužno se pridržavati frekvencijskog plana i međunarodnih sporazuma te koristiti isključivo one frekvencije koje su dodijeljene operaterima. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara