Jandroković: Sanader me nazvao i na sugestivan način pokušao utjecati na važnu Vladinu odluku

Jandroković: Sanader me nazvao i na sugestivan način pokušao utjecati na važnu Vladinu odluku

Tekst: I.Ka.
Foto: Neja Markičević/Cropix

GORDAN JANDROKOVIĆ, ministar vanjskih poslova i europskih integracija, kojeg je premijerka Jadranka Kosor stavila za povjerenika HDZ-a za Zagreb kaže kako ga je "dobro obavljeni posao očito kvalificirao za dužnost povjerenika".

"Radi se o vrlo zahtjevnom zadatku, ali i velikom političkom izazovu. Uvjeren sam da u Zagrebu ima dovoljno potencijala da vrati biračko tijelo i vjerujem da ponovno možemo biti najjača stranka u Zagrebu", objasnio je ministar zašto ga je premijerka stavila za povjerenika HDZ-a za Zagreb, piše Globus.

Na pitanje kako je Jandroković doživio Sanaderovu političku dramu posljednjih nekoliko tjedana kazao je da je ostao zatečen njegovom odlukom izlaska iz Vlade, ali ne i zabrinut.

"Prvi potezi predsjednice Vlade i brza konsolidacija stranke potpuno su opravdali naš slogan 'Idemo dalje'. Zato sam zaključio: dobro, Ivo Sanader odlazi, ali HDZ mora ići dalje", kazao je Jandroković. Kada je saznao da se Sanader vraća u politiku bilo mu je jasno da će Ivu Sanadera morati izbrisati iz članstva HDZ-a. "Njegova akcija bila mi je potpuno neshvatljiva", rekao je.

"Nije se HDZ odrekao Sanadera, već je Sanader učinio nešto što ga je isključilo iz HDZ-a"

Jandrokovića je naljutilo to što je kao jedan od argumenata Sanadera za odlazak bio jer nije želio trgovati teritorijem. "Dakle, ja kao jesam. Vrlo ružan spin, koji odbacujem s indignacijom", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li mu Sanader bio politički uzor, Jandković kategorički kaže da nije, iako su Jandrokovića smatrali Sanaderovim čovjekom. "Ivu Sanadera respektirao sam zbog njegovih rezultata i načela koja je deklarirao", rekao je ministar. Jandroković tvrdi da je sa Sanaderom surađivao, ali da nije bio u krugu ljudi s kojima se on privatno družio te dodaje: "Nismo mi bili nekorektni prema Ivi Sanaderu, nego je on prekršio ne samo statut već i načela za koja se zalagao. Nije se HDZ odrekao Sanadera, već je Sanader učinio nešto što ga je isključilo iz HDZ-a".

Kaže da sve može upućivati na to, s obzirom na to što se događalo u zagrebačkom HDZ-u, da je zagrebački HDZ bio žrtvom dogovora Sanadra i Bandića zbog općeg uvjerenja da je Sanaderu odgovarao upravo Bandić na mjestu gradonačelnika.

"Puno je stvari Sanader u vanjskoj politici radio sam, bez ikakvih konzultacija"

Jandroković kaže da Sanaderov interes za vanjsku politiku nije doživljavao kao "izguravanje, nego kao logičan ustroj u tadašnjem vođenju vanjske politike". "No, danas mi je jasno da je Sanader puno stvari u vanjskoj politici radio i posve sam bez ikakvih konzultacija s bilo kime od nas", izjavio je Jandroković. Na pitanje je li bivši premijer iz sjene pokušao utjecati i na vanjskopolitičke odluke kazao je da je zna za neke situacije u kojima je zvao pojedine ministre i kritizirao pojedine Vladine poteze i odluke.

"Jednom prilikom Sanader me nazvao i na dosta sugestivan način pokušao utjecati na promjenu jedne dosta važne Vladine odluke", rekao je i dodao da je ona ostala onakva kakvu je dogovorio s premijerkom.

Na pitanje zagovara li strategiju Line Červara, kaže da je nepravedno ovo što mu se događa. "Ali to je paradigma stanja u hrvatskom društvu. Svjetski uspjeh ne priznaju mu bezveznjakovići, oni koji iza sebe nemaju niti približne rezultate kakve Lino ima", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara