Jandroković: U drugom kvartalu Hrvatska hvata brzinu za prihvaćanje zakonskih akata

Jandroković: U drugom kvartalu Hrvatska hvata brzinu za prihvaćanje zakonskih akata

"HRVATSKA je spremna učiniti sve potrebno da ispuni postavljene rokove iako smo svjesni kako je riječ o ogromnom poslu jer je potrebno usvojiti 120 zakona i 350 podzakonskih akata", rekao je danas ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković na konferenciji za novinare u Brdu kod Kranja nakon završetka neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova Europske unije.

Od šeste brzine još ništa, ali Jandroković nudi pomoć ostalima

"U drugom kvartalu uhvatiti ćemo potrebnu dinamiku i učiniti sve planirano", ocijenio je Jandroković odgovarajući na pitanje o o tempu prihvaćanja reformi i priprema za ulazak u EU. Naime, posljednje zasjedanje Sabora završilo je daleko od obećane šeste brzine, pa se već sada postavljaju opravdana pitanja, hoće li Hrvatska donijeti potrebne akte na vrijeme.

No, umjesto priznanja nemoći, Jandroković je samouvjereno rekao kako će Hrvatska zaključiti pregovore s EU do jeseni iduće godine, a čak je ponudio i pomoć zemljama u regiji "na njihovom putu za Europu", sa savjetima i iskustvom.

Nakon odgode ZERP-a samo pozitivne kritike

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Također i Jandroković je pohvalio i za pozitivne kritike, te je citirao europskog povjerenika za proširenje EU-a Olli Rehna koji je  istaknuo pozitivnu ulogu Hrvatske u stabilizaciji regije. "Nakon što je riješen problem ZERP-a, otvorena je mogućnost da Hrvatska do jeseni 2009. završi pregovore s Europskom unijom.", prenio je Jandroković Rehnove riječi iznesene na sastanku.

"Spomenuta je mogućnost bilateralnog sastanka do kojeg bi moglo doći uskoro", kazao je pak Jandroković upitan da li se sastao sa slovenskim kolegom Dimitrijem Rupelom.,a dodao je kako je i posebno bitno kako je  otpočelo djelovanje mješovitih međudržavnih konvencija dviju država čiji je cilj pripremiti okvir za predaju eventualnih spornih graničnih pitanja međunarodnoj pravosudnoj ustanovi. Rješenje mora zadovoljiti obje strane, mišljenja je Jandroković, jer samo takvo rješenje može biti dugotrajno.

Stisak ruke sa srbijanskim ministrom Jeremićem

Podsjetimo, kako je već prije Dimitrij Rupel, demantirao kako je planiran neformalni sastanak sa Jandrokovićem na marginama sastanaka EU ministara.

Novinare je zanimalo da li se Jandroković susreo s ministrom vanjskih poslova Srbije Vukom Jeremićem, što je naš ministar i potvrdio uz opasku kako je to bio sastanak od nekoliko sekunda prigodom ulaska na sastanak, kada su se i rukovali.

I.Ć.
Foto: Index
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara