Jandrokovića ne brine korupcija: Završit ćemo pregovore s EU do sredine 2010.

Jandrokovića ne brine korupcija: Završit ćemo pregovore s EU do sredine 2010.

Tekst: P.V.
Foto: Davor Pongračić / Cropix

GORDAN JANDROKOVIĆ, ministar vanjskih poslova kojem se fotelja zadnjih dana opasno tresla zbog skandala oko prosvjedne note Švicarskoj zbog Thompsona i pokušaja zataškavanja suđenja hrvatskom konzulu u toj zemlji Waldu Bernasconiju, primio je danas predsjednika francuskog Senata Gerarda Larchera kojem je optimistično najavio da će Hrvatska pregovore s Europskom unijom privesti kraju do polovice iduće godine.

Jandroković je s Larcherom razgovarao o širokom dijapazonu tema, ali pristupni pregovori s EU zauzeli su središnje mjesto. Šef hrvatske diplomacije tako se zahvalio Francuzima na njihovoj pomoći u nastojanjima da se pronađe rješenje za blokadu pregovora i rekao kako je Hrvatska predana završetku svih potrebnih reformi, posebno na područjima poljoprivrede, pravosuđa i borbe protiv korupcije.

Problemi korupcije i Haaga koče ulazak u EU

"Hrvatska će o sredine 2010. godine završiti pristupne pregovore", uvjeren je Jandroković koji dodaje kako je ishod referenduma o Lisabonskom ugovoru u Irskoj bio dodatno ohrabrenje za Hrvatsku. Lisabonski sporazum, podsjećamo, mora ratificirati još samo Češka, čiji je euroskeptični predsjednik Vaclav Klaus u posljednji tren odlučio da mu se trenutni nacrt tog dokumenta ipak ne odgovara u potpunosti. No, iz Češke ovih dana ipak stižu pozitivne poruke i najave kako će sporazum uskoro biti ratificiran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kamen spoticanja je i suradnja s haškim sudom, odnosno famozni topnički dnevnici, koje trenutno pokušava ratificirati posebna komisija koju je sastavila Jadranka Kosor. Upravo je to, uz problem korupcije, središnji razlog zbog kojeg Hrvatsku i dalje blokira grupa europskih zemalja predviđena Velikom Britanijom i Nizozemskom. No, Jandroković tvrdi kako je Hrvatska prilikom posljednjeg posjeta glavnog tužitelja Sergea Brammertza Zagrebu ponovila svoju predanost punoj suradnji s Haagom.

Europska komisija: Političari koče istrage o korupciji

I u najnovijem izvještaju Europske komisije stoji da se Hrvatska približava završnoj fazi pregovora, koji bi se mogli završiti tijekom 2010. godine, ali korupcija je posebno podcrtana kao veliki problem Vlade Jadranke Kosor! "Na području borbe protiv korupcije Hrvatska kasni se reformama koje nemaju dovoljnu političku pozornost", poručeno nam je iz Bruxellesa.

Europska komisija predbacila je Hrvatskoj i zbog Branimira Glavaša, za čiji je bijeg, smatraju u Bruxellesu, direktno kriv Hrvatski sabor, a poručili su i da je broj presuda u korupcijskim aferama vrlo malen, kao i da politički utjecaji otežavaju istrage o korupciji na visokoj razini. Kritično područje su, prema mišljenju Bruxellesa, i javne nabave, a to se najbolje vidi po aferama koje su posljednjih mjeseci izbijale u državnim firmama.

No, Jandrokovića ništa od toga ne brine. Hrvatski ministar vanjskih poslova na izvješće Europske komisije reagirao je tvrdnjama kako su u Bruxellesu zadovoljni radom Vlade Jadranke Kosor, a kao jedini argument te tvrdnje naveo je rješenje graničnog spora sa Slovenijom iako politička oporba i dalje vjeruje da je premijerka Kosor Slovencima obećala više nego što je Hrvatska spremna dati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara