Janez Janša: Krizu europskog identiteta mogao bi riješiti nogomet

EUROPSKA ljubav prema nogometu mogla bi pomoći u rješavanju krize identiteta u regiji, koju je uzrokovao negativan ishod na irskom referendumu i odbacivanje Lisabonskog ugovora.

"Što se identiteta tiče, vrlo je važno da se ljudi mogu povezati s nečim zajedničkim. To bi, na primjer, mogla biti nogometna reprezentacija Europske unije. Mogli bismo dogovorti susret između reprezentacija EU i Latinske Amerike ili Afričke unije", kazao je Janez Janša, slovenski premijer na debati u europskom parlamentu, dodajući kako bi takvi susreti bili vrlo popularni.

"Takve i slične utakmice privukle su više pažnje među građanima, nego naši sastanci. Trebali bismo izvući pouku iz toga", dodao je Janša.

Europske države imaju svoje nacionalne reprezentacije, ali u nekim slučajevima europski timovi odigrali su prijateljske utakmice, često u dobrotvorne svrhe, prenosi Reuters.

Mnogi glasači u EU strahuju kako veća integracija znači i veći gubitak moći kod kuće, a europski čelnici pokušavaju pronaći načine kako dokazati javnosti da je čvršća suradnja Europljanima u najboljem interesu.

B.V.
Foto:
 AFP (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara