Janjić: Branitelji će kampirati u Zagrebu; Ministarstvo: To je uistinu bizarno

Foto: Joško Ponoš / Cropix

PETAR JANJIĆ TROMBLON, predsjednik Udruge ratnika hrvatskog obrambenog rata, pozvao je branitelje da im se 4. travnja pridruže na velikom prosvjedu u Zagrebu. Branitelji će, najavio je Tromblon, razviti šatore pred Ministarstvom branitelja i tamo kampirati.

"Već sada imam potvrdu da će biti podignuto najmanje 1.100 šatora", rekao je Janjić novinarima u Vukovaru naglasivši kako očekuje da će u prosvjedu sudjelovati barem 3.000 ljudi. Pozvao je sve branitelje koji nemaju riješen status po osnovi mirovine, invalidnine, stambenog problema, bolesne djece, kao i one koji nemaju posla i nalaze se na rubu egzistencije da se pridruže prosvjedu.

"Ručak u elitnom hotelu koji se zove Hrvatski sabor"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Želimo pokazati kako smo sretni i bezbrižni zbog ove vlasti", ironičan je bio Janjić koji je prosvjed opisao kao "besplatno kampiranje" na Trgu burze naglasivši da će prosvjednicima biti "osigurano besplatno kupanje na plaži kraj fontane i ručak u elitnom hotelu koji se zove Hrvatski sabor".

Nakon Janjićeve konferencije za novinare oglasilo se i Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti koje tvrdi da je Tromblon "potpuno neutemeljeno zaključio da se ne rješavaju problemi hrvatskih branitelja, prozivajući za neodgovornost, nerad i namjerne diverzije u rješavanju svih problema hrvatskih branitelja".

"Janjićeva udruga poslala samo dva zahtjeva"

Pohvalili su se da je samo u prošloj godini Uprava za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji odgovorila na "oko 20 tisuća raznih podnesaka i zahtjeva upućenih prema Ministarstvu, a u prva tri mjeseca ove godine na više od 5,5 tisuća pismenih podnesaka, uz brojne prijeme i telefonske razgovore". Uz to kažu i da su djelatnici županijskih centara za psihosocijalnu pomoć Ministarstva prošle godine obavili "57.309 intervencija, od čega 3.813 mobilnih intervencija s ciljem žurne pomoći hrvatskim braniteljima".

"Paušalnu i netočnu tvrdnju Petra Janjića da je u dvije godine postojanja Udruge ratnika Hrvatskog obrambenog rata, u čije ime je istupa, proslijedio zahtjeve za rješavanjem oko 400 predmeta, demantiramo činjenicom da je u protekle dvije godine navedena Udruga prema Ministarstvu uputila svega dva zahtjeva, na koja je i odgovoreno", pišu iz Ministarstva. Podsjećaju i na "iznimno uspješan rad Fonda hrvatskih branitelja", kojim upravljaju hrvatski branitelji, a većina članova Upravnog odbora su predstavnici braniteljskih udruga. "Zahvaljujući uspješnom upravljanju Fondom, svake godine osigura se više od 10 tisuća stipendija za hrvatske branitelje i djecu hrvatskih branitelja, a nedavno je krenula isplata dividendi za protekle dvije godine", pišu iz Ministarstva.

"Želja za političkim angažmanom"

"Istupajući u ime Udruge ratnika Hrvatskog obrambenog rata, Petar Janjić u biti je pokazao očite namjere političkog angažiranja te smo uvjereni kako je za svoje istupe više motiviran željom za političkim angažmanom, nego za pomoći 'obespravljenim braniteljima', koje poziva na uistinu bizarne aktivnosti. Stoga poručujemo kako nema potrebe za kampiranjem pred Ministarstvom, budući da su naša vrata, kako smo u više navrata isticali, svim hrvatskim braniteljima širom otvorena, o čemu najbolje svjedoče svakodnevne posjete brojnih branitelja iz cijele Hrvatske", zaključuju iz Ministarstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara