Jankoviću šest godina zatvora zbog zastrašivanja i progona Hrvata u okolici Zadra 1991.

Jankoviću šest godina zatvora zbog zastrašivanja i progona Hrvata u okolici Zadra 1991.

Tekst: S.C.H.
Foto: Andrija Lučić / Cropix

DRŽAVLJANIN Srbije Nedeljko Janković danas je na Županijskom sudu u Zadru osuđen na šest godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Zemuniku Gornjem i Jagodnji Donjoj 1991. godine.

U nepravomoćnoj presudi sutkinja Dijana Grancarić je obrazložila kako je Janković kao pripadnik tadašnje 180. motorizirane brigade JNA tijekom listopada i studenoga 1991. godine kontinuirano zastrašivao Hrvate i ostalo nesrpsko stanovništvo u spomenutim selima, pucao po njihovim kućama i pljačkao ih, a sve kako bi ih prisilio na odlazak iz svojih domova.

Sudsko vijeće je na početku ročišta odbilo zahtjev Jankovićeva odvjetnika Luke Šuška, koji je tražio da se postupak obustavi jer je Janković, kako je rekao, presudom Vojnog suda u Banjoj Luci već odslužio dvije godine zatvora zbog razbojništva i uništavanja imovine u zadarskom zaleđu.

Janković u Srbiji odslužio 15 godina zatvora za razna kaznena djela

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sutkinja Grancarić je obrazložila da u ovom slučaju nije riječ samo o imovinskom deliktu, odnosno o pljački imovine Hrvata, već o kaznenom djelu čiji je cilj bilo zastrašivanje stanovništva i njihovo prisiljavanje na odlazak s tog područja.

Uz to, Jankoviću je kao otegotna okolnost uzeta i činjenica da je u Srbiji do sada čak sedam puta pravomoćno osuđivan za različita kaznena djela te da je odslužio ukupno 15 godina zatvora, što samo svjedoči o njegovu kontinuiranom sukobu sa zakonom.

Odvjetnik Šušak je najavio žalbu na presudu kazavši kako nitko od svjedoka nije izravno teretio Jankovića već su njegova djela, kako je rekao, navedena samo u činjeničnom opisu optužnice.

Janković je prošle godine uhićen u Sloveniji na temelju tjeralice Županijskog suda u Zadru, a 22. travnja je izručen Hrvatskoj, od kada se nalazi u pritvoru. Osim Jankovića, za isto se djelo tereti i Slavko Đokić, koji je nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara