Janša: Današnji sporazum o izbjegavanju incidenata uklanja crtu konflikta

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je večeras u razgovoru za HTVov Dnevnik Plus da danas potpisana izjava dviju vlada o izbjegavanju incidenata uklanja crtu potencijalnog konflikta između slovenskih i hrvatskih ribara u Savudrijskoj vali jer će za njih važiti šira zajednička ribolovna zona iz međudržavnog sporazuma o malograničnom prometu i suradnji (SOPS).Na pitanje što će izjava konkretno značiti za ribare u Piranskom zaljevu odnosno Savudrijskoj vali, to jest hoće li ih policija puštati ili loviti, pa će se incidenti nastavljati, Janša je rekao da će se u takvim situacijama "aktivirati" međudržavni sporazum o malograničnom prometu i suradnji (SOPS) koji predviđa i zajedničku zonu za ekonomski ribolov.

"Ova izjava u tom dijelu o kojemu vi govorite zapravo aktivira SOPS koji su potpisale obje vlade i ratificirali parlamenti. Njime je određena odnosno definirana šira zona zajedničkog ribolova. Uz uvažavnje te činjenice, onda otpada pitanje gdje je ona crta koja bi mogla uzrokovati konflikte", rekao je Janša.

Slovenski je premijer u razgovoru još jednom istaknuo podršku njegove vlade što skorijem početku pregovora Europske unije i Hrvatske, među ostalim i zato jer se u tom kontekstu mogu lakše rješavati i bilateralna pitanja.

(Hina) xakoz/xlfia ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara