Janša negira navode iz austrijske optužnice da je njegova stranka primala mito od Patrie

Janša negira navode iz austrijske optužnice da je njegova stranka primala mito od Patrie

Foto: AFP

"SVE što se u toj austrijskoj optužnici navodi o meni i stranci čista je laž, a za tvrdnje nisu izneseni nikakvi dokazi', rekao je slovenski oporbeni čelnik Janez Janša za informativni portal Slovenske televizije, zanijekavši da je njegova stranka početkom 2007. godine dobila 900.000 eura od finske tvrtke Patria, kako sugerira optužnica protiv austrijskog poduzetnika Hansa Riedla, bivšeg lokalnog zastupnika te tvrtke.

Podsjetimo, austrijsko državno odvjetništvo prošlog je mjeseca optužilo pet ljudi, među kojima je i  Walter Wolf, za industrijsku špijunažu, pranje novca i podmićivanje u kontroverznom slučaju Patria. Glavno optuženi Riedl i ostali okarakterizirani su kao posrednici finskog proizvođača oružja u nezakonitim transakcijama, a zauzvrat je Patria trebala dobiti posao isporuke 278 oklopnih vozila za slovensku vojsku, čija je vrijednost 278 milijuna eura. Prošle godine je i u Sloveniji u vezi s aferom Patria pokrenut optužni prijedlog protiv Janše i još četiri osobe .

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U optužnici su izmišljeni i slabo prepisani podaci

U austrijskoj optužnici stoji i kako se Riedl 2007. godine sastao s Jožom Zagoženom, koji je član Janšine Slovenske demokratske stranke, kako bi mu uručio 900.000 eura. Navodno je Patria prethodno Janši ponudila dogovor o tome koja će slovenska tvrtka igrati ulogu legalno posrednika u cijelom poslu.

Janša je demantirao te navode, istaknuvši kako je riječ o izmišljotini što se očituje iz teksta optužnice u kojoj je Zagožen predstavljen kao tajnik stranke, parlamentarni zastupnik i Janšina desna ruka, što on tada nije bio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara