JANŠA POKREĆE I DRUGI REFERENDUM O "IZBRISANIMA"

Čelnik slovenske oporbe Janez Janša u srijedu je u parlamentu predao 3.800 potpisa potrebnih za pokretanje novog referenduma o "izbrisanim neslovencima".

Prvi referendum održat će se 4. travnja i njime oporba želi poništiti već prihvaćeni "tehnički zakon" koji bi trebao vratiti pravo stalnog prebivališta u Sloveniji, a odnosi se na oko 14.000 onih koji su početkom 1992. godine proglašeni strancima jer nisu tražili slovensko državljanstvo.

Janša i njegova Demokratska stranka (SDS) sada traže da se održi još jedan referendum o neslovencima kojim bi se spriječilo da nešto više od 4.000 neslovenaca dobije pravo prebivališta na temelju "sistemskog zakona" koji se nalazi u drugom čitanju u parlamentu.

Oporbeni prvaci Janša i Abdrej Bajuk u ime demokršćanske Nove. Slovenije (N.Si) ocijenili su u srijedu na zajedničkoj konferenciji za novinare da bi takav zakon bio diskriminatoran i nepravedan prema lojalnim slovenskim državljanima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi se novi referendum održao oporba u roku 45 dana mora prikupiti 40.000 ovjerenih potpisa punoljetnih građana. Inicijativu je podržao i predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) Janez Podobnik koji djeluje u koalicijskoj vladi premijera Antona Ropa, dok su joj se suprotstavili liberalni demokrati (LDS) premijera Antona Ropa, najveća stranka u parlamentu.

"Takav bi referendum doveo u pitanje slovenski ustav. Oporba se igra s emocijama ljudi. To nije ozbiljna politika", izjavio je reagirajući na potez oporbe glavni tajnik liberalnih demokrata Bogdan Biščak, na konferenciji za novinare.

(Hina) xfl ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara