Janša tuži Ropa zbog izjave da je sa Sanaderom dogovarao incidente

Janša tuži Ropa zbog izjave da je sa Sanaderom dogovarao incidente

SLOVENSKI premijer Janez Janša zaprijetio je svom prethodniku Antonu Ropu prije mjesec dana da će ga tužiti ako mu se ne ispriča što je izjavio da su on i hrvatski premijer Ivo Sanader dogovarali incidente na hrvatsko-slovenskoj granici. Rop to nije napravio i, kako kaže, veseli se suđenju.

Rop, zastupnik oporbenog SD-a, je u lipnju ove godine, nakon otkrića slovenskih medija da je slovenska obavještajna agencija SOVA 2004. godine prisluškivala razgovore tadašnjeg oporbenjaka Janše i Sanadera, potvrdio napise.

Tada je rekao da je uoči slovenskih parlamentarnih izbora te godine SOVA zbilja prisluškivala današnje premijere, kao i da u toj agenciji postoje snimke iz kojih se čuje kako se dogovaraju o namjernom izazivanju incidenta u Piranskom zaljevu. Međutim, prošloga tjedna SOVA je zanijekala da posjeduje takve snimke.

Janša je još tada tražio od Ropa da opovrgne svoje navode, i rekao kako će ga u protivnom tužiti. Zastupnik socijaldemokrata je na to rekao kako se nema namjeru ispričati premijeru. Prema pisanju slovenskog Dela, Janša je protiv Ropa danas podigao tužbu na sudu.

Rop se veseli odlasku na sud

Unatoč činjenici da obavještajci poriču da imaju snimku koja bi dokazala da je Rop u pravu, on je danas na vijest o tužbi reagirao kazavši kako je uvjeren da će taj proces dobiti, i da će, ako do njega dođe, pokazati kakva je politika slovenske vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako predsjednik vlade Janša misli da je put kojim prijeti put kojim ćemo raščistiti stvari i konačno doći do istine, meni je to u redu i zapravo se veselim tom procesu", izjavio je Rop.

Šef SOVE iz 2004. sljedeći tjedan ponovo pred komisijom Državnog zbora

Iztok Podbregar, šef Sove iz 2004. godine (razdoblje kada su navodni razgovori snimani), 4. rujna će pred slovenskom parlamentarnom komisijom za kontrolu tajnih službi dati svoj iskaz u vezi s obavještajnom aferom, kao i navodima Dnevnika te bivšeg premijera Ropa.

On je već jednom bio pred komisijom, ali nije htio govoriti bez svog odvjetnika.

A.B.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara