Janša: Uhićenje Gotovine neće utjecati na odnose Hrvatske i Slovenije

SLOVENSKI premijer Janez Janša rekao je u petak je na konferenciji za novinare da uhićenje generala Ante Gotovine neće utjecati na odnose Slovenije i Hrvatske te da će ono ukloniti napetosti u odnosima Hrvatske i EU.

Upitan bi li uhićenje generala Gotovine moglo utjecati na odnose Ljubljane i Zagreba, i kako će se to pokazati na odnose u regiji, Janša je rekao da je vijest o uhićenju Gotovine dovela do uklanjanja napetosti koje su postojale u odnosima Hrvatske i Europske unije u vezi s pregovorima o punopravnom članstvu u EU.

"Uhićenje Gotovine neće imati bitnoga utjecaja na odnose Slovenije i Hrvatske, a odnosi Hrvatske s Europskom unijom bit će oslobođeni napetosti", rekao je Janša.

Janša je dodao, kako će pritisak Haaškog suda koji je dosad bio koncentriran na Hrvatsku, biti premješten na Srbiju i Crnu Goru, a kako je dodao, vjerojatno i na Bosnu i Hercegovinu, iako je ona još daleko od statusa kandidata i pregovora s Europskom unijom.

"Dok pitanje uhićenja Mladića i Karadžića ne bude riješeno, to će biti velika prepreka za članstvo, pa i status kandidata Srbije i Crne Gore, a vjerojatno i Bosne i Hercegovine", rekao je Janša, dodajući da je pritisak dosad bio na Hrvatskoj, jer je ona najbliža Europskoj uniji.

Janša je također rekao da je uhićenje Gotovine potvrdilo stajališta onih zemalja Europske unije koje su podržavale početak pregovora s Hrvatskom, te neopravdanost skepse većega broja država koje su odgađale početak pregovora, vjerujući da je general Gotovina u Hrvatskoj.

Govoreći o rezultatima jednogodišnjeg mandata koalicijske vlade, slovenski premijer prvu je godinu ocijenio uspješnom, istaknuvši kao najveći uspjeh snižavanje inflacije do mjere koja joj osigurava skoro prihvaćanje zajedničke valute euro.

Slovenija stabilna kao nikada, vlada bez greške

Slovenski premijer Janez Janša ocijenio je na konferenciji za novinare da je njegova koalicijska vlada u prvom godini svog četverogodišnjeg mandata bila vrlo uspješna te je zanijekao nagađanja da uskoro namjerava poduzeti izmjene u svom kabinetu.

"Međunarodni položaj Slovenije nije nikada bio bolji i stabilniji, a vlada na ekonomskom području uz raspoložive elemente nije napravila greške", rekao je Janša na konferenciji za novinare.

Janša je rekao da će rast društvenog proizvoda u ovoj godini biti oko četiri posto, isti je po njegovim riječima rast bruto plaća zaposlenih, a za 0,1 posto smanjena je nezaposlenost.

Kao najveći uspjeh Janša je naveo smanjivanje inflacije unatoč velikom rastu cijena nafte na međunarodnom tržištu. U tako nepovoljnim uvjetima vlada i centralna banka nisu napravili nijednu grešku, te su instrumentima kojima raspolažu uspjeli smanjiti inflaciju na razinu koja omogućava da Slovenija već početkom iduće godine ispuni sve formalne kriterije za preuzimanje eura u 2007., ocijenio je Janša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Janša je zanijekao medijske špekulacije da planira veće izmjene u svojoj vladi. "Do kraja ove godine neće biti izmjena, a u idućoj ćemo vidjeti", rekao je.

Slovenski je premijer kao postignuće svoje vlade naveo da je u ovoj godini povećan životni standard Slovenaca i njihova kupovna moć, da je unatoč smanjenju zaposlenih u administraciji državna uprava sada više na raspolaganju građanima, te da je vlada prihvatila okvirne reforme koje će se provoditi idućih godina.

Zadnjih je mjeseci, rekao je Janša, popravljena i sposobnost korištenja europskih sredstava, pa je Slovenija sada među novim članicama na trećem mjestu po sposobnosti apsorpcije tih sredstava.

Kao važna dostignuća na međunarodnom području naveo je predsjedavanje OESS-om u ovoj godini, te činjenicu da je Europska unija Sloveniju izabrala za prvu predsjedateljicu Unijom od novih članica. Slovenija će biti zemlja koja predsjedava EU-om u prvoj polovici 2008. godine.

Janša je rekao da je Slovenija popravila i svoj ugled u NATO savezu, te da šalje sve više vojnika u međunarodne misije.

Slovenski premijer zanijekao je neslaganja u četvorostranačkoj koalicijskoj vladi kojoj je na čelu i rekao da u ovoj godini neće biti zamjena nekih ministara o kojima je kombinirao domaći tisak, ali nije zanijekao mogućnost rekonstrukcije vlade u idućoj godini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara