Janšina vlada možda već krajem mjeseca

Janšina vlada možda već krajem mjeseca
SLOVENSKI predsjednik Janez Drnovšek u utorak je završio konzultacije sa svih 7 stranaka u novom parlamentu, a uskoro će u parlament uputiti i svoj prijedlog o mandataru za sastav nove vlade.

"Drnovšek će mandatara za sastav nove vlade predložiti do kraja tjedna i računa da Janez Janša može dobiti potporu parlamenta", izjavio je u utorak nakon razgovora s predsjednikom države čelnik zastupničke skupine Slovenske demokratske stranke (SDS) Mirko Zamernik, dodajući da bi Janšina vlada po optimističkom predviđanju u tom slučaju mogla biti formirana do kraja studenoga.

Janšin SDS na izborima 3. listopada osvojio je 29 mandata od 90 u parlamentu, a Janšu kao mandatara za sastav nove vlade podržale su još sljedeće stranke: Nova Slovenija (N.SI) Andreja Bajuka, Slovenska pučka stranka (SLS) Janeza Podobnika i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) Antona Rousa.

Takva koalicija bi u parlamentu imala 49 glasova, što je dovoljno za izbor mandatara i potvrdu ministara buduće vlade.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drnovšek je u utorak u završnici konzultacija s političkim strankama o budućem mandataru i vladi razgovarao i s Antonom Ropom, aktualnim premijerom čiji su liberalni demokrati (LDS) u novom parlamentu druga najjača stranka unatoč tome što su izgubili izbore.

Rop nakon razgovora s Drnovšekom nije želio jasno odgovoriti na pitanje je li sudjelovanje njegove stranke u budućoj vladi u potpunosti isključeno. Veći dio Ropove stranke nije sklon suradnji s budućom vladom desnoga centra.

Vjerojatni mandatar nove vlade Janez Janša prošlog je tjedna kao minimum za prihvaćanje mandatarske uloge iznio prijedlog koalicije koja bi imala barem 49 glasova.

Parlament o mandataru nove vlade odlučuje na sjednici koja se mora održati ne prije isteka 48 sati od upućivanja prijedloga predsjednika države parlamentu i ne kasnije od 7 dana nakon upućivanja tog prijedloga, a mandatar mora dobiti natpolovičnu većinu od najmanje 46 glasova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara