Japan Airlines traži vladinu pomoć

Japan Airlines traži vladinu pomoć

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

JAPANSKI zrakoplovni prijevoznik Japan Airlines je zbog financijskih poteškoća bio primoran vladu u Tokiju tražiti pomoć u obliku dokapitalizacije.

Japan Airlines je najveći zrakoplovni prijevoznik u Aziji, ali zbog velikih financijskih gubitaka, a u želji da se vrate pozitivnim poslovnim rezultatima morat će ukinuti 6.800 radnih mjesta, odnosno 14 posto svojih djelatnika.

Nakon otpuštanja, kako je izjavio predsjednik JAL-a Haruka Nishimatsu nakon razgovora s ministrom prometa, planira se povezivanje s nekom stranom zrakoplovnom kompanijom. Prema nekim informacijama koje prenosi BBC, među kandidatima su Delta Air Lines, konzorcij American Airlines, British Airways i Qantas te Air France-KLM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gubici od 690 milijuna dolara

U javnosti su se pojavile spekulacije da će se tvrtka razdvojiti te da će iz "zdravoga" dijela nastati nova tvrtka, a "bolesni" dio će se prodati ili likvidirati. 

Nova japanska vlada je, nakon razgovora s predstavnicima JAL-a, obećala da će detaljno pregledati plan o restrukturiranju kompanije koji je započet za mandata prošle vlade, te su obećali da neće dozvoliti njenu propast.

Japan Airlines bi, prema proračunima, do ožujka 2010. godine mogao ostvariti gubitak od 690 milijuna dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara