Japan će napetosti riješavati diplomatskim putem

Japan je u ponedjeljak objavio da će pokušati diplomatskim kanalima ukloniti napetosti uzrokovane nedavnim antijapanskim prosvjedima u Kini, a službeni Peking poziva Tokio da uloži više napora u smirivanje napetih odnosa između dvije zemlje.

"Sada razmjenjujemo naša stajališta kroz diplomatske kanale. Želimo promatrati razvoj događaja", kazao je novinarima glasnogovornik japanske vlade Hiroyuki Hosoda.

"To je susjedna zemlja, zato nam je diplomacija vrlo važna i nesporazumi u komunikaciji između nas ne smiju nastati", kazao je Hosoda.

Kina je pak u ponedjeljak pozvala Japan da učini više u pokušaju smirivanja napetih odnosa. "Japan mora usvojiti odgovarajuće stajalište i načine rješavanja o načelnim pitanjima vezanima za osjećaje kineskog naroda", kazao je za agenciju Xinhua glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Qin Gang.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Japanci moraju činiti više stvari koje bi pomogle u stvaranju uzajamnog povjerenja i održavanja dobrih odnosa između dvije zemlje, a ne obrnuto", kazao je glasnogovornik kineskog ministarstva.

Na anti-japanskim prosvjedima organiziranima tijekom vikenda u Pekingu, Chengduu, Guangzhou i Shenzhenu tisuće demonstranata su bacale boce i kamenje na japanska diplomatska predstavništva i poslovne zgrade u bijesu zbog japanske revizije povijesti kojom se pokušavaju umanjiti zločini Japana počinjeni u Kini za vrijeme Drugog svjetskog rata.

(Hina) xbis ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara