Japan i ASEAN predložili stvaranje velike zajednice istočne Azije

JAPAN i deset zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) predložili su u petak stvaranje Zajednice istočne Azije, po uzoru na europski model, na završetku posebnog sastanka na vrhu održanog u Tokiju.

Šefovi 11 zemalja potpisali su "Tokijsku deklaraciju" kojom "teže graditi Zajednicu istočne Azije (...) koja će čuvati azijske tradicije i vrijednosti uz poštivanje univerzalnih propisa i načela", stoji u tekstu.

Zemlje potpisnice obvezuju se promicati razmjenu dobara i usluga kroz otvaranje i proširenje svojih tržišta, te na suradnju u području sigurnosti.

Tokio je obećao deblokriati tri milijarde dolara za razvoj ljudskih resursa i područja delte rijeke Mekong u iduće tri godine.

Ovaj summit je, prema ocjenama nekih stručnjaka, zakašnjeli odgovor Japana na snažnu gospodarsku aktivnost Kine, te u nešto manjem intenzitetu i Indije, na jugoistoku Azije. Oni ističu da je japansko otočje drijemalo na svojim lovorikama, dok je Kina krenula u gospodarski proboj, uz potporu Sjedinjenih Država.

ASEAN okuplja Mianmar (bivšu Burmu), Brunej, Kambodžu, Indoneziju, Laos, Maleziju, Filipine, Singapur, Tajland i Vijetnam.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara