Japan i Australija potpisali vojni pakt

Japan i Australija potpisali vojni pakt

AUSTRALSKI premijer John Howard je tijekom posjeta Tokiju sa svojim japanskim kolegom Shinzom Abeom potpisao pakt o obrambenoj suradnji.

Pakt predviđa kako će australska vojska i Japanske snage samoobrane (poratni eufemizam za vojsku) međusobno surađivati u obuci, razmjeni tehnologije, kao i obavještajnih podataka.

To je prvi takav pakt koji je Japan sklopio sa nekom državom nakon drugog svjetskog rata, s jedinim izuzetkom SAD koje su tu državu svojevremeno držale pod okupacijom.

I Japan i Australija su, inače, jedni od najvjernijih saveznika SAD u "ratu protiv terorizma", te su sudjelovale ili sudjeluju u okupaciji Iraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Približavanje Japana i Australije se objašnjava zajedničkim interesima, odnosno sve većom ugroženošću tih dviju zemalja od svojih mnogoljudnijih susjeda. Tako su Australci sve više uznemireni zbog rasta islamskog ekstremizma u Indoneziji, dok Japance sve više užasava gospodarski, ali i vojni uzlet Kine.

Zbog svega toga su barem privremeno zaboravljeni neki nerašćišćeni računi iz drugog svjetskog rata, uključujući službeno japansko poricanje da su internirane australske državljanke u zarobljeničkim logorima bile prisiljene služiti kao "žene za utjehu" japanskih vojnika.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara