Japan Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici darovao dva milijuna kuna

JAPANSKA vlada darovala je u srijedu zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici 32,8 milijuna jena (gotovo dva milijuna kuna) za kupnju audiovizualne opreme.

Ugovor o darovnici japanske vlade za 2002. godinu svečano su u Ministarstvu vanjskih poslova potpisali japanski veleposlanik u Zagrebu Shojiro Imanishi i ministar vanjskih poslova Tonino Picula.

Darovnica dodijeljena Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici šesta je po redu koju Hrvatska prima od Japana i, prema riječima ministra Picule, predstavlja vrijedan doprinos promidžbi kulturnih i obrazovnih djelatnosti u Hrvatskoj.

Japanska je vlada od 1997. darovnicama pomogla Zagrebačku filharmoniju, Hrvatsku radioteleviziju, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Dubrovačke ljetne igre te riječko Hrvatsko narodno kazalište "Ivan pl. Zajc", podsjetio je Picula.

Japan je Hrvatskoj u sklopu te Službene razvojne pomoći darovao ukupno više od 270 milijuna jena (15,6 milijuna kuna), rekao je Picula.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući u ime Vlade na interesu i pozornosti koje Japan posvećuje Hrvatskoj, ministar Picula istaknuo je kako dvije zemlje, iako zemljopisno udaljene, dijele zajedničku želju za daljnjim unapređenjem prijateljskih odnosa, koji ove godine bilježe desetu obljetnicu.

Picula je tom prigodom istaknuo i da će, u sklopu proširenja suradnje na znanstvenom i prosvjetnom području, Sveučilište u Zagrebu već iduće akademske godine dobiti novi odsjek za japanski jezik i književnost.

Japanski veleposlanik Shojiro Imanishi izrazio je nadu da će darovnica Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici pomoći u "promicanju znanja, istraživanja i očuvanja kulturne baštine" te istaknuo da ona predstavlja "simbol prijateljstva i znak velikog poštovanja prema bogatoj kulturnoj tradiciji hrvatskog naroda".

Potpisivanju darovnice nazočili su ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego, ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice Josip Stipanov te predstavnici institucija koje su prethodnih godina primile japansku darovnicu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara