JAPAN: NEUVJERLJIVA POBJEDA STRANKE PREMIJERA KOIZUMIJA

Iako je japanska Liberalno demokratska stranka (LDP) premijera Junichira Koizumija u nedjelju pobijedila na općim izborima i ponovo si osigurala vlast, izgubila je, u odnosu na prošle izbore, deset zastupničkih mjesta, a oporba je dobila na snazi. L

U Zastupničkom domu, donjem domu parlamenta, LPD je, prema japanskim medijima, od 480 zastupničkih mjesta osvojio 237, pa sada trostranačka koalicija - LPD, konzervativna Nova stranka i budistička stranka Komeito - broji 275 mjesta u parlamentu. LPD je, međutim, osvojio deset mjesta manje nego na prošlim izborima, te je izgubio prostu većinu koju je sam za sebe do sada imao u parlamentu.

Glavna oporbena Demokratska stranka, socijalnoliberalne orijentacije, osvojila je 177 mjesta, čak 40 više nego na prošlim izborima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gerald Curtis, stručnjak za Japan sa sveučilišta Columbia, ocijenjuje da prodor Demokratske stranke ukazuje da se Japan približava pravom dvostranačkom sustavu, nakon što se već 50 godina praktički održava jednostranački sustav.

Očekuje se da će japanski premijer Koizumi dobiti mandat za sastavljanje i nove vlade, ali će mu slabiji položaj njegove stranke vjerojatno otežati nastavljanje gospodarskih reformi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara