Japan osniva sustav uzbune od tsunamija za susjedne zemlje

Japan osniva sustav uzbune od tsunamija za susjedne zemlje
JAPAN, koji raspolaže najsofisticiranijim sustavima uzbune od plimnih valova na svijetu, oformit će u ožujku u Tokiju centar namijenjen boljem obavješćivanju susjeda od neposredne opasnosti, izjavio je u utorak dužnosnik Japanske meteorološke agencije.

Taj će centar proučavati utjecaj potresa u području Pacifika, od Sibira do Indonezije, kazao je dužnosnik.

Prema tom izvoru, on međutim neće pokrivati Indijski ocean gdje je snažni podzemni potres podigao u nedjelju divovske valove koji su opustošili veliki dio obala osam azijskih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Japan koji spada u zonu visoke seizmološke aktivnosti jedina je zemlja u stanju uzbuniti javnost zbog opasnosti od tsunamija tri do četiri minute nakon potresa, istaknuo je japanski dužnosnik.

Pacific Tsunami Warning Center s bazom na Havajima i ovisan o američkom centru za geološki nadzor US Geological Survey informira zemlje Pacifika ali pokriva samo potrese minimalne jačine od 7,5 stupnja Richterove ljestvice.

Novi institut u Tokiju, nazvan privremeno Northwest Pacific Tsunami Information Center nadgledat će potrese s najmanje 7 stupnjeva Richterove ljestvice i koristit će veći broj promatračnica nego njegov američki ekvivalent, istaknuo je dužnosnik.

Japanski će centar u prvo vrijeme upozoravati pet zemalja: Indoneziju, jednu od najpogođenijih katastrofom od nedjelje, Kinu, Papuu Novu Gvineju, Filipine i Južnu Koreju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara