JAPAN PODRŽAO ULTIMATUM IRAKU USPRKOS ANTIRATNE JAVNOSTI

Petnaestak tisuća ljudi okupilo se u subotu na ulicama Tokija prosvjedujući protiv rata u Iraku, dok je istodobno japanska vlada izražavala svoju potporu posljednjem ultimatumu Iraku da se razoruža ili se suoči s ratom.

Prosvjednici, okupljeni u parku Hibija koji se nalazi nedaleko od četvrti u kojoj su ministarstva, nosili su transparente u kojima su od premijera Junichira Koizumija tražili da ´ne proda´ Japan.

´Većina Japanaca se protivi ratu, no Koizumi se ponaša kao da mi svi pripadamo američkom sustavu... Zabrinjavajuća je činjenica da dajemo potporu svemu što Amerikanci odluče´, izjavio je jedan 71-godišnji prosvjednik.

Prema istraživanju javnog mišljenja koje je u ponedjeljak objavila agencija Jiji, američkoj vojnoj intervenciji u Iraku protivi se čak 84 posto Japanaca.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvo mišljenje ne dijele japanske vlasti.

´Naša zemlja podupire prijedlog rezolucije jer je on konačni pokušaj međunarodne zajednice da Irak podvrgne pritisku kako bi se sam razoružao´, rekla je ministrica vanjskih poslova Yoriko Kawaguchi u priopćenju.

Nacrt rezolucije, koji su u petak Vijeću sigurnosti predložile Velika Britanija, SAD i Španjolska, određuje 17. ožujka kao posljednji rok do kojeg Irak mora ispoštovati zahtjeve za razoružanjem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara