Japan pogodio novi jaki potres, vlasti naredile evakuaciju zbog mogućeg tsunamija

Japan pogodio novi jaki potres, vlasti naredile evakuaciju zbog mogućeg tsunamija

Foto: AFP, CNN (Google maps)

POTRES magnitude veće od 7 stupnjeva po Richteru pogodio je danas istočnu obalu Honshua. Japanska meteorološka agencija izvijestila je kako se radilo o potresu magnitude 7,4 stupnja, dok je Američki geološki zavod izvijestio je da je potres bio jačine 7,1 po Richteru.

Odmah nakon potresa izdano je i upozorenje za tsunami za sjeveroistok Japan, a vlasti su naredile evakuaciju. Upozorenje je povučeno 90 minuta nakon potresa.

Pacifički centar za tsunamije izvijestio je kako prema prvim podacima nema opasnosti od razornog tsunamija. No, isti Centar napominje: "Potresi ovakve jačine ponekad generiraju lokalne tsunamije koji mogu biti razorni duž obale na udaljenosti do 100 kilometara od epicentra potresa". Dodaju i kako nema opasnosti od tsunamija za Havaje.

Nacionalna policijska agencija priopćila je kako zasada nema podataka o eventualnim žrtvama novog potresa.

Iz Japanske meteorološke agencije kažu kako je epicentar potresa bio u blizini obale Miyagija, dok iz Američkog geološkog zavoda javljaju kako je bio 66 kilometara od Sendaija, jednog od područja najteže pogođenih razornim potresom jačine 9 stupnjeva 11. ožujka, i 118 kilometara od Fukushime. Epicentar je bio na dubini od 49 kilometara.

Iz Fukushime evakuirani radnici

Iz TEPCO-a, tvrtke koja upravlja nuklearkom Fukushima oštećenom u razornom potresu prošli mjesec, izvijestili su kako provjeravaju je li na nuklearki došlo do novih oštećenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad nisu detektirana nova oštećenja na nuklearnoj elektrani Fukushima, kao ni na druge dvije smještene na tom području, priopćili su japanski dužnosnici. Radnici koji rade na saniranju štete na nuklearki Fukushima su evakuirani. "Nitko od njih nije ozlijeđen i svi su se sklonili u seizmički otpornoj zgradi. I dalje se ubrizgava voda u oštećene reaktore", kazao je na konferenciji za novinare glasnogovornik TEPCO-a. U reaktore se ubrizgava voda kako bi se spriječilo njihovo pregrijavanje i daljnje curenje radioaktivnog materijala.

Posljednji potres bio je dovoljno jak da zatrese zgrade u Tokiju, izvijestio je BBC.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara