Japan u šoku nakon što je ustrijeljen gradonačelnik Nagasakija

JAPANSKU JAVNOST je danas šokirala vijest o tome da je na ulici ustrijeljen Itcho Ito, gradonačelnik Nagasakija, kao i da je pri tome korišteno vatreno oružje čije je posjedovanje u toj zemlji strogo zabranjeno.

Ito, kandidat vladajuće Liberalno-demokratske stranke (LDP) koji se 22. travnja trebao natjecati za četvrti gradonačelnički mandat, se sinoć po lokalnom vremenu vraćao s predizbornog skupa kada je na stanici podzemne željeznice pogođen u leđa s dva hica iz pištolja.

Policija je odmah uhitila počinitelja za koga se ispostavilo da je 59-godišnji Tetsuya Shiroo, osoba za koju lokalni mediji tvrde da je čelnik Suishin-kai, zločinačke organizacije povezane s Yamaguchi-gumijem, jednim od najpoznatijih i najmoćnijim od klanova koji okupljaju japanske jakuze.

Shiroo je priznao zločin, a kao motiv je naveo sukob s gradskom upravom koja ga je odbila obeštetiti za automobil oštećen prilikom izgradnje lokalnih prometnica. Incident se zbio 2003. godine, a Shiroo je nedavno TV Asahiju dostavio podatke o Itovoj umiješanosti u cijeli niz korupcijskih skandala.

Ito je nakon atentata odveden u bolnicu gdje je umro za manje od 24 sata.

Ubojstvo je izazvalo veliki šok u Japanu, s obzirom da je ta zemlja poznata po izuzetno niskoj stopi kriminala, kao i po tome što su još veća rijetkost kaznena djela u kojima se koristi vatreno oružje.

S druge strane, strogi zakoni o oružju su razlogom zbog kojih je jakuzama krijumčarenje i ilegalna prodaja pištolja jedna od najprofitabilnijih djelatnosti, pa se, prema nekim procjenama, dugo vremena u Japanu mogla ravnopravno mjeriti s trgovinom drogom.  

U samom Nagasakiju, gradu poznatom po tome što su ga 1945. godine Amerikanci razorili atomskom bombom, ovo nije prvi slučaj atentata na gradonačelnika. Godine 1990. je tako teško ozlijeđen Hitoshi Motoshima kojeg je napao ultranacionalistički ekstremist, razbješnjen tvrdnjama da japanski car Hirohito dijeli odgovornost za japanske zločine u drugom svjetskom ratu.

Japanski premijer Shinzo Abe je izjavio da će njegova vlada "ozbiljno istražiti" cijeli slučaj.

D.A.Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara