Japan započeo cijepljenje protiv svinjske gripe

Tekst: F.M.
Foto: AFP


JAPAN je danas počeo cijepiti zdravstvene radnike protiv virusa H1N1, poznatog i kao virus svinjske gripe, koji je dosad ubio 27 osoba u toj zemlji, objavilo je ministarstvo zdravstva Japana.

Japan ima ograničene zalihe cjepiva proizvedenog na svom teritoriju, a u prvoj seriji će biti dostupno 1,18 milijuna doza. Uskoro će početi jesensko-zimska sezona gripe.

"Sljedeća prioritetna grupa su trudnice i ljudi s kroničnim bolestima, a oni će cjepivo dobiti od ranog studenog nadalje. Nakon njih cijepit će se bebe i mlađa djeca, i to od kraja prosinca", rekli su iz ministarstva zdravstva.


Opasnost od pandemije


Kako stanje stoji danas, 23 japanske prefekture počele su s programom cijepljenja, a još 23 će početi u toku ovog tjedna. Tokio će se programom početi nakon 26. listopada.

"U Tokiju imamo puno više liječnika i bolnica, pa nam je potrebno više vremena za pripremu", kažu u ministarstvu zdravstva.

Virus svinjske gripe prvi se put pojavio u Japanu u svibnju, a zdravstveni radnici se boje kako bi opasnost od pandemije mogla biti narasti tijekom sezone gripe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara