Japanci objavili dramatične fotografije iz nuklearke u Fukushimi

Foto: AFP

U BOLNICI su završila dva radnika koji su u problematičnoj japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushima bili izloženi radijaciji, piše Kyodo.  Prve fotografije iz nuklearke pogledajte u galeriji.

Ozračena su tri radnika koji su u nuklearki radili na spajanju električne energije, a dvojici su primijećene ozljede na nogama te su hospitalizirani. Trojica radnika su bila izložena radijaciji od 170 do 180 milisiverta, a noge su im bile pod vodom.

Japanske vlasti dijele boce s vodom obiteljima koje imaju malu djecu

U Japanu je posljednjih dana izbila panika zbog kontaminirane hrane i vode. Voda s razinom radijacije koja je opasna za bebe je pronađena u nekoliko pročišćivača izvan Tokija. Japanske vlasti se sada trude opskrbiti građane s vodom iz boca. U prefekturi Chiba je u vodi iz pročišćivača pronađena razina radioaktivnog joda opasna za bebe. Vlasti su preporučile stanovnicima da takvu vodu ne daju svojoj djeci.

Iako vlasti iz Tokija danas tvrde da je njihova voda sigurna, stanovnici su "opustošili" police s vodom u boci u dućanima. Zbog toga su tokijske vlasti počele distribuirati 240 tisuća boca s vodom koje će završiti kod obitelji s djecom. Tri boce će dobiti svako dijete. Tajnik japanske vlade Yukio Edano je rekao da će japanska vlada zatražiti od proizvođača da povećaju proizvodnju vode u bocama. Nije isključio mogućnost da se voda u bocama uveze.

Spaja se struja u reaktore nuklearke

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tokyo Electric Power je nastavio radove kako bi se u nuklearki Fukushima uključila struja i sustav hlađenja, nakon što je jučer iz zgrade reaktora 3 izlazio crni dim. Radnici su odmah evakuirani iz toga područja, a kada se situacija smirila, onda su se vratili uobičajenim radovima. Još nije poznato zašto je iz zgrade izlazio crni dim, no sigurno je da nije viđena vatra, a niti razina radijacije se nije povećala. U utorak navečer su svih šest reaktora spojili na vanjsko napajanje te su radnici pregledavali svaki dio opreme prije nego se ponovno priključi struja.

Japanski ministar znanosti je naredio praćenje razine radijacije u zemlji, morskoj vodi i zraku oko nuklearke kako bi se vidjeli razmjeri kontaminacije i kako će ona utjecati na poljoprivrednu i ribarstvo.

Japanski veleposlanik zahvalio Hrvatima na pomoći

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković primio je danas veleposlanika Japana u Republici Hrvatskoj Yoshia Tamuru. Veleposlanik Tamura tom je prigodom predao pismo zahvale japanske Vlade upućeno Vladi Republike Hrvatske za pomoć nakon razornog potresa i tsunamija u Japanu.

Izvijestio je i o trenutnoj situaciju u Japanu, posebno oko nuklearne elektrane Fukushima, o aktivnostima koje se poduzimaju u cilju uklanjanja posljedica potresa i tsunamija te o nastojanjima japanskih vlasti da svoje i strane državljane pravodobno informiraju o razvoju događaja.

Veleposlanik Tamura zahvalio se svim građanima Republike Hrvatske na brojnim izrazima sućuti te posjetima Veleposlanstvu Japana tijekom kojih su se upisivali u knjigu žalosti.

Na kraju susreta ministar Jandroković još jednom je izrazio svoju iskrenu sućut i solidarnost narodu i Vladi Japana.

Kronologija:

17.00 - Iz Singapura je danas stigla obavijest kako je pronađeno radioaktivno onečišćenje u četiri uzorka povrća pristiglog iz Japana. Radi se o povrću koje je uvezeno iz Chibe i Ehimee, područjima koja nisu direktno pogođena potresom. Kao rezultat toga, Singapur će obustaviti uvoz hrane iz Chiube i Ehimee. U srijedu je ministarstvo suspendiralo uvoz hrane, kao što su morski plodovi, meso, mlijeko, voće i povrće iz Fukushime, IBarakija, Tochigija i Gunme, četiri prefekture najteže pogođene potresom i tsunamijem.

11:40 - U uzorku mora uzetom blizu kritične nuklearne elektrane Fukushima pronađeno je 147 puta više radioaktivnog joda više od dozvoljene razine, izvijestio je Kyodo. Ranije je izviješteno kako je u uzorku uzetom 100 metara od obale gdje se nalazi nuklearka pronađeno 27,8 puta više radioaktivnog joda od dozvoljene granice.

10:40 - Dvojici ozračenih radnika su u bolnici u Fukushimi dijagnosticirali opekline te će biti prebačeni u japanski Nacionalni institut radioloških znanosti u prefekturi Chiba. TEPCO je izvijestio da je radioaktivna voda procurila kroz njihova zaštitna odjela. "Iako su nosili zaštitna odjela, kontaminirana voda je procurila i njihove su noge bile izložene radijaciji", kazao je glasnogovornik japanske Agencije za nuklearnu sigurnost te dodao kako direktno izlaganje radijaciji obično vodi do opeklina te su zato poslani u bolnicu.  

10:34 - Japanska meteorološka agencija je izvijestila da bi zbog potresa na sjeveru Japana mogla podići razina mora, no štete se ne očekuju. Potres je ocijenjen s 5 na japanskoj ljestvici seizmičkog intenziteta u centralnom dijelu prefekture Myagi te s 4 na nekoliko lokacija u prefekturama Iwate, Miyagi i Akita. Obalno područje prefekture Myagi je uništeno u katastrofalnom potresu i tsunamiju 11. ožujka.

9:35 - Potres jačine 6,1 po Richteru pogodio je japansku prefekturu Miyagi, piše Kyodo. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara