Japanci tvrde kako su na Himalaji pronašli otiske jetijevih stopala

Japanci tvrde kako su na Himalaji pronašli otiske jetijevih stopala

TIM JAPANSKIH avanturista tvrdi kako su na Himalaji pronašli otiske stopala jetija. Svoje tvrdnje podupiru fotografijama otisaka, za koje vjeruju kako "nisu ljudski", iako njima nalikuju.

Yoshiteru Takahashi, voditelj japanskog Jeti projekta, za AFP je rekao kako se radi o otiscima duljine otprilike 20 centimetara, koji nalikuju otiscima ljudskih stopala. Iako je Takahashi sa svojim sedmeročlanim timom na Himalaji proveo čak 42 dana, jetija nisu uspjeli vidjeti niti ga snimiti. Ovo im je bila treća ekspedicija na Himalaji, a navode kako je ovo prvi put da su ondje vidjeli otiske.

"Ja i ostali članovi tima godinama vršimo istraživanja na Himalaji i u stanju smo prepoznati otiske stopala medvjeda, jelena, vuka, snježnog leoparda i ostalih životinja koje ondje obitavaju. Ovaj otisak ne pripada ni jednoj od njih. Uvjeravamo vas kako je fotografija autentična. Otisak i priče lokalnog stanovništva drže nas u uvjerenju kako je ovo otisak jetija", naveo je Takahashi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mit o jetijima na području Nepala i Tibeta prepričava se već desetljećima. Prvi put je svoje viđenje jetija dokumentirao Britanac James Prinsep, 1832. godine. Među onima koji tvrde kako su vidjeli jetija je i sam Takahashi. On ga je navodno vidio 2003. godine: "Bio je visok oko metar i pol i hodao je na dvije noge, baš poput čovjeka. Od nas je bio udaljen svega 200 metara", tvrdi Takahashi.

I.M.
Foto: AFP/everest.co.jp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara