Japanska banda uvela pismeni test za primanje u članstvo

Tekst: N.Š.
Foto: AFP

ŠEFOVI  japanske kriminalne organizacije Yamaguchi-gumi, uveli su pismeni test za primanje novih članova u skupinu kako bi se potencijalni novaci što bolje pripremili za borbu protiv policije, javlja britanski Telegraph.

Od kada je Japan dopunio svoj Zakon protiv organiziranog kriminala prošle godine, organizacija je, kao što je i svojstveno Japancima, učinila sve kako bi njeni članovi bili još učinkovitiji u provođenju kriminalnih aktivnosti.

Do te spoznaje policija je došla kada je otkrila testove s pitanjima pored mrtvog tijela jednog od članova skupine.

Detaljna pitanja o svim protuzakonitim aktivnostima

Test se sastojao od 12 pitanja o tome što bi bilo primjereno učiniti u pojedinim situacijama koje su svojstvene za kriminalce. Pitanjima su detaljno pokrivena sva područja zabranjena zakonom, od telefonskih prevara do krađe automobila. Također je navedeno kako se sve aktivnosti moraju povjeriti starijem članu bande.

Banda Yamaguchi-gumi ima oko 40.000 članova sa sjedištem u Kobeu. Svakog mjeseca prikupe oko milijun dolara od svih svojih aktivnosti što ih čini jednom od uspješnijih kriminalnih organizacija u Japanu.

˝Kad malo bolje razmislite o tome, to je vrlo razuman potez. Yamaguchi-gumi je gigantska korporacija i ako vodite organizaciju ovakve veličine tada je reduciranje rizika prva stvar koju ćete učiniti˝, rekao je Jake Adelstein, autor brojnih knjiga o japanskom podzemlju.

Kriminalne organizacije u Japanu našle su se u krizi, jednako kao i legalne korporacije. Na njih je dodatno utjecala činjenica da se ljudi doseljavaju u područja gdje su sjedišta bandi i traže sudsko protjerivanje što je prije bilo nezamislivo. ˝Uvijek me ponovno iznenadi na što su sve spremni kako bi zaštitili svoje poslovne interese˝, kaže Adelstein.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara