Japanska sonda Hayabusha sletjela na Zemlju i donijela uzorke asteroida Itokawa

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP


JAPANSKA sonda Hayabusa uspješno se, nakon punih sedam godina provedenih u svemiru, vratila na Zemlju, donoseći sa sobom dragocjene podatke i uzorke s asteroida nazvanog 25143 Itokawa.

Sonda je noćas ušla u Zemljinu atmosferu, gdje se raspala, a dobro zaštićena kapsula se uz pomoć padobrana spustila u području zvanom Woomeri u Australiji. Sondu su odmah preuzeli znanstvenici Japanske svemirske agencije (JAXA) i prebacili je u svoj laboratorij kako bi je otvorili i skupili sve uzorke i podatke koje je prikupila tijekom putovanja.

Hayabusa je čak dva puta sletjela na Itokawu, uzimajući kamenje i prašinu, pa iako je plan o uzimanju komada asteroida zbog tehničkih teškoća propao, istraživači vjeruju da će i prikupljene količine materijala biti dovoljne astrolozima da bolje upoznaju Itokawu. Hayabusa ima kapacitet da nosi oko 100 grama, ali potrebno je nešto manje od grama kako bi se materijal istražio. Mikroskopski se i najmanja čestica može razrezati u stotinu dijelova za proučavanje.

Hayabusa se originalno trebala vratiti na Zemlju 2007. godine, ali serija tehničkih problema, među njima kvarenje motora, pokidan upravljački sustav i problemi s pogonom, usporila je povratak. Japanski znanstvenici očekuju da će im prikupljeni materijal s asteroida pomoći u otkrivanju informacija iz vremena nastanka Sunčevog sustava, jer je sastav Itokawe, kako vjeruju, za razliku od već promijenjenog tla našeg planeta, u većini ostao posve neizmijenjen već više od četiri milijarde godina. Uzorci prikupljeni na Itokawi prvi su uzorci jednog asteroida koji su uspješno doneseni na Zemlju.    

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara