Japanska tvrtka priznala: Nismo na vrijeme provjeravali opremu u nuklearki

Foto: AFP

TVRTKA koja upravlja kritičnom nuklearnom elektranom u Fukushimi, Tokyo Electric Power Co, je prije dva tjedna prije katastrofe priznala japanskom sigurnosnom regulatoru da nisu po rasporedu obavili određene inspekcijske nadzore opreme.

U izvještaju poslanom 28. veljače japanskoj Agenciji za nuklearnu sigurnost TEPCO je napisao da nisu provjerili 33 dijelova opreme u šest reaktora u kompleksu Fukushima Daiichi. Među neprovjerenom opremom su i motor te pomoćni generator reaktora 1. Zbog grešaka u pomoćnom napajanju je došlo do trenutne krize te se sada hrabri radnici bore kako bi se izbjegla nuklearna katastrofa, piše Reuters.

Ne zna se je li propuštanje inspekcije utjecalo na sadašnju katastrofu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Japanski regulator je 2. ožujka napisao TEPCO-u da ne vjeruju da postoji trenutan rizik zbog propuštene inspekcije. Dodali su da TEPCO u najbržem roku treba testirat tu opremu. Direktor Agencije Hidehiko Nishiyama je danas kazao da nije znao za prepisku između njegove agencije i TEPCO-a.

Nije znao reći igra li propuštanje inspekcije neku ulogu u produbljivanju sadašnje krize koja je počela 11. ožujka nakon katastrofalnog potresa i tsunamija koji su nuklearki isključili struju i pomoćno napajanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara