Japanska Vlada donirala novac za obnovu nogostupa u Bogdanovcima

Sredstvima japanske vlade u Bogdanovcima, jednom od najrazrušenijih mjesta u Domovinskom ratu u Vukovarskosrijemskoj županiji, uskoro će početi rekonstrukcija nogostupa dužine četiri kilometra. L

Japanska je vlada odobrila 46.264 eura za tu namjenu, a Ugovor o donaciji sredstava danas su u Bogdanovcima potpisali veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj Kaname Ikeda i načelnik općine Bogdanovci Đuro Bartulović.

Po riječima japanskoga veleposlanika, od 1999. do danas njegova je vlada kao pomoć lokalnoj samoupravi i upravi te nevladinim udrugama u Hrvatskoj donirala oko dva milijuna eura.

Ta se azijska država uključila i u pomoć Hrvatskoj kroz brojne međunarodne programe, a japanske banke sudjeluju i u kreditiranju gradnje autoceste Zagreb - Split, podsjetio je veleposlanik Ikeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Načelnik općine Bogdanovci Đuro Bartulović izrazio je zabrinutost što, kako je istaknuo, zaposlenje ima samo mali broj povratnika u Bogdanovce. Od 1113 Bogdanovčana u to mjesto, nedaleko od Vukovara, zasad se vratilo oko 700 osoba, što je i razlog, kako navodi Bartulović, da je jedan dio obnovljenih kuća još uvijek prazan.

"Ljudi se ne vraćaju zato što nemaju posla i ovdje ne mogu osigurati egzistenciju sebi i svojim obiteljima", dodao je Bartulović.

U Bogdanovcima je obnovljena većina u Domovinskom ratu srušenih obiteljskih domova. Neobnovljeno je ostalo još pedesetak kuća.

(Hina) žd mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara