JAPANSKA VLADA NEĆE POVUĆI TRUPE IZ IRAKA

Japan je u nedjelju osudio smaknuće odsijecanjem glave japanskog taoca u Iraku kao neopisivi čin terorizma, te je kazao da neće povući svoje postrojbe iz te zemlje sa njihove ne borbene misije obnove, kako je to bilo traženo u zamjenu za život taoca. L

Japanski dužnosnici potvrdili su da je tijelo i odsječena glava Azijata, koji su pronađeni u Bagdadu u subotu, pripadalo dvadesetčetverogodišnjem Shoseiju Kodi, civilu koji je navodno prošli tjedan sjeo u autobus iz Jordana za Irak. On je peti državljanin Japana koji je ubijen u Iraku od početka savezničke invazije na tu zemlju u ožujku 2003.

Japanski premijer Junichiro Koizumi, bliski saveznik američkog predsjednika Georgea W. Busha, kazao je da će japanske postrojbe ostati u Iraku, a drugi japanski čelnici potvrdili su taj stav.

Naša zemlja nikada neće zaboraviti ovu tugu i bol i nastaviti će biti čvrsto predana borbi protiv terorizma, rekao je glasnogovornik japanske vlade Hiroyoki Hosoda. Dodao je da će samoobrambene snage Japana (vojska) nastaviti pružati humanitarnu i pomoć u obnovi kao prijatelj Iraka.

Militantna skupina Abu Musaba al-Zarqawija, saveznika terorističke skupine al Qaeda, obavijestila je u srijedu putem video snimke preko Interneta da će smaknuti Shosei Koda u roku od 48 sati, ako Japan ne povuče svoje postrojbe iz Iraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iračka policija pronašla je tijelo u subotu u okolici ulice Haifa, opasnog područja u središtu Bagdada gdje su aktivni pobunjenici protiv američke okupacije Iraka.

Dužnosnici japanskog ministarstva vanjskih poslova odbili su komentirati izvješća da je tijelo bilo zamotano u američku zastavu.

Japan u Iraku ima oko 550 vojnika smještenih u Samawi, udaljenoj oko 270 kilometara južno od Bagdada.(Hina) xnz ynz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara