Japanski ministar dao ostavku zbog 610 dolara donacije stranog državljana

Foto: AFP

JAPANSKI ministar vanjskih poslova Seiji Maehara dao je ostavku nakon kritika zbog toga što je prihvatio političku donaciju od stranog državljana.

Japanski zakon zabranjuje takvu praksu, ako se donacija uzme namjerno te je oporba odmah zatražila od ministra da napusti svoju funkciju. Ostavka se ocjenjuje kao poraz japanskog premijera Naoto Kana koji se trudi u parlamentu progurati proračun i zadržati svoj posao. Meehara je bio označen kao mogući nasljednik sadašnjeg premijera.

Primio donaciju od 610 dolara

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak je ministar priznao uzimanje donacije od oko 610 dolara od Južnokoreanca koji živi u Japanu. Vrijednost donacije je malena, ali japanski zakoni zabranjuju uzimanje novca od stranaca kako bi spriječili da inozemstvo ima utjecaj na domaću politiku.

I prije izbijanja posljednjeg skandala, Kan se borio protiv zahtjeva oporbe za raspisivanjem prijevremenih izbora. On želi progurati poreznu reformu kojom bi se pokrili troškovi ubrzanog starenja stanovništva i pokušalo se spriječiti padanje države u veliki javni dug. Sada već bivši ministar vanjskih poslova je bio za čvršće odnose s SAD-om, a kritizirao je Kinu zbog nagomilavanja naoružanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara