Japanski premijer Yukio Hatoyama najavio ostavku

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

JAPANSKI premijer Yukio Hatoyama najavio je danas da podnosi ostavku nakon osam mjeseci na vlasti. "Dajem ostavku", najavio je Hotoyama na japanskoj televiziji NHK, obraćajući se zastupnicima obaju domova japanskog parlamenta.

"Užasno mi je drago što sam imao priliku biti prvi čovjek ove vlade", rekao je Hotoyama čija je demokratska stranka pobijedila na izborima prije osam mjeseci u Japanu. Tijekom svojega mandata premijer je smanjio ovlasti birokraciji i povećao političarima i lokalnim vlastima. U svojem prvom govoru nakon ustoličenja na mjesto premijera, Hotoyama je najavio da će voditi "urednu i transparentnu vladu" te da će oformiti odrede koji će nadzirati vladinu potrošnju.

Ipak nedugo nakon dolaska na vlast, nad njegovu se vladu nadvio crni oblak sumnje u korupciju. Nekoliko članova njegova kabineta pod istragom je zbog korupcije.

Ipak, najveći teret njegova mandata je neispunjeno obećanje da će američka vojska stacionirana na otoku  Okinawa biti izmještena s te pozicije. Početkom svibnja, Hatoyama je "teška srca" objavio da američka vojska ostaje na dosadašnjoj poziciji. Hatoyamina koalicijska vlada pala je upravo zbog popuštanja američkoj vojsci stacioniranoj na području Japana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara