Japanski ratni brod isplovio prema Indijskom oceanu

Japanski ratni brod isplovio prema Indijskom oceanu

JAPANSKI ratni brod opremljen sustavom za otkrivanje projektila Aegis isplovio je prema Indijskom oceanu, što, prema ocjeni nekih analitičara, signalizira japansku potporu mogućim američkim napadima protiv Iraka.

Stotinjak osoba okupilo se mašući japanskim zastavama kako bi pozdravilo isplovljavanje 7,250-tonskog razarača Kirishima iz baze Yokosuka jugozapadno od Tokija.

Otprilike isti broj ljudi okupio se i kako bi prosvjedovao protiv isplovljavanja. Dio japanske javnosti protivi se angažmanu ratnog broda u Indijskom oceanu jer drži da to krši japanski pacifistički ustav i samonametnutu zabranu ´kolektivne samoobrane´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Neki prosvjednici pokušali su neuspješno malim brodicama spriječiti isplovljavanje razarača, koji bi za tri tjedna trebao doploviti u Indijski ocean i ondje zamijeniti jedno od tri japanska ratna plovila koja se nalaze u tom području.

Vlada je priopćila da je raspoređivanje razarača u Indijskom oceanu dio potpore američkoj operaciji u Afganistanu, a predviđenoj prošlogodišnjim sporazumom Japana i SAD-a o zajedničkoj borbi protiv globalnog terorizma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara