Japanski znanstvenici pokušavaju klonirati mamuta

JAPANSKI znanstvenici koji pokušavaju klonirati mamuta pripremili su prve uzorke DNK nastojeći pretpovijesnoj životinji udahnuti novi život.

Ostaci, za koje se vjeruje da su dijelovi mamutove koštane srži, mišića i kože, iskopani su prošlog kolovoza u sibirskoj tundri, gdje su u ledu čuvani tisućama godina.

Istraživači Centra za znanost i tehnologiju Gifu i Sveučilišta Kinki žele genetski materijal iskoristiti za kloniranje mamuta, rekao je znanstvenik sa sveučilišta Akira Irytani.

No, najprije moraju utvrditi pripadaju li uzorci doneseni iz Rusije doista toj životinji. Ako je tako, trebali bi potom utvrditi je li DNK iz tih uzoraka dovoljno očuvana da bi se pristupilo kloniranju. Nakon toga, mogle bi proći godine da bi životinja ponovno zaživjela.

"Pojavit će se još mnogo problema. Mislim da naprijed možemo ići samo korak po korak", rekao je Hideyoshi Ichibashi iz Centra Gifu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici sa Sveučilišta Kinki, zajedno s veterinarima sa Sveučilišta Kagoshama na jugu Japana, tragali su za uzorcima mamutove DNK u Sibiru od 1997. godine.

Irytani tvrdi da su se uzorci DNK, stari oko 20.000 godina, vrlo dobro sačuvali na temperaturi ispod ništice.

(Hina) bcav dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara