Japanu prijeti produženo razdoblje deflacije

Tekst: J.D.
Foto: AFP


JAPANSKE potrošačke cijene pale su za 2,4 posto u kolovozu u odnosu na prošlu godinu, čime se bilježi četvrti uzastopni mjesec rekordnih padova u drugom najvećem gospodarstvu na svijetu.

Službene brojke pokazuju kako su potrošačke cijene, isključujući cijene svježe hrane, pale šesti mjesec zaredom. Rekordni pad u kolovozu pripisuje se nižim cijenama benzina i energenata, te slabijoj potražnji.

Izgubljeno desetljeće

Japan je u 90-im godinama prošlog stoljeća iskusio dugi period deflacije. To se vrijeme u Japanu naziva "izgubljenim desetljećem". Deflacija je vrlo opasna i neugodna stvar za svako gospodarstvo. Unatoč nižim cijenama, usporava se gospodarska aktivnost, smanjuje profit poduzeća, što dovodi do otkaza i smanjivanja plaća.

Trenutni pad cijena dolazi usred znakova poboljšanja japanskog gospodarstva, koje se vratilo pozitivnom rastu u drugom kvartalu 2009. godine, čime je izašlo iz ozbiljne recesije u kojoj se nalazilo godinu dana.

Deflacija najmanje do 2011. godine

Japanska centralna banka uvjerena je kako će niske kamatne stope i financijski paketi pomoći gospodarstvu spriječiti novi udar prolongirane deflacije. Analitičari nisu sasvim uvjereni u to. Cijene padaju na puno širem polju nego što se očekivalo, a sve bi to moglo utjecati na duži period deflacije od očekivanog.

Centralna banka je već predvidjela kako će deflacija trajati do ožujka 2011. godine, a očekuje se da bi to predviđanje mogla produžiti za čak godinu dana u listopadu, kad bude davala novu prognozu o gospodarskoj situaciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara