Javne osobe iz Srbije: Rat u glavama Srba i Hrvata još uvijek traje

Tekst: I.Kri.
Foto: Ilustracija (YouTube)

SUKOB hrvatskih i srpskih srednjoškolaca na maturalnom putovanju u Pragu izazvao je veliku buru u medijima naših istočnih susjeda te su naši "komšije" još uvijek skloni tvrditi kako rat iz 90-ih godina još uvijek traje.

Srpska psihologinja Aleksandra Janković tvrdi kako je još uvijek potpuno pogrešno tvrditi da su došle generacije koje se ne sjećaju rata. "Srpsko-hrvatski sukobi ne potječu od ovih ratova, nego još ranije i od Jasenovca", kaže Jankovićeva te dodaje kako nakon zadnjeg rata ne postoje samo neposredne žrtve nego i one koje o događajima uče kroz usmenu predaju koju šire ljudi oko njih, piše Press.

> Press o incidentu u Pragu: "Hrvatski učenici prijetili našoj djeci klanjem"

> Zadarski srednjoškolci u Pragu napali beogradske gimnazijalce

"U kolektivnoj svijesti i području nesvjesnog kao da ostaje šifra osjećaja neprijateljstva, antagonizama pa i direktne mržnje prema drugoj naciji", kazala je Jankovićeva te dodala da se kod mladih Srba i Hrvata razvio strah od onih drugih. "Rat je prošao, ali unutarnji rat, u našim glavama, još traje", zaključila je psihologinja Aleksandra Janković.

Srpski slikar i glumac Uroš Đurić smatra kako će u budućnosti sukoba između Hrvata i Srba biti još više jer su oni u korijenu ideologije hrvatske nezavisnosti. Smatra da je ta ideologija prisutna u svim hrvatskim strukturama, od politike i obrazovanja pa do medija. "Za to je najviše kriva ideologija domovinskog rata i kult branitelja koji su u povijesnoj matrici nove Hrvatske", kaže Đurić te dodaje da se to dogodilo zato što su sukobi na području bivše Jugoslavije u Hrvatskoj kvalificirani kao srpska agresija na nezavisnu Hrvatsku, a ne kao građanski rat. On smatra kako je to falsificiranje povijesti jer tada nije bilo niti Srbije, a niti nezavisne Hrvatske.

"Mediji prenapuhali svađu"

Neki srpski javni djelatnici smatraju kako je u medijima naših istočnih susjeda praški sukob srednjoškolaca previše napuhan."Prije svega, za mene je šokantna spremnost naših medija da jedan takav beznačajan događaj, kakav je svađa dvije grupe srednjoškolaca, napušu izvan svakih mjerila i daju mu značenje međunarodnog incidenta", rekao je srpski književnik Vladimir Arsenijević te dodao kako je potpuno nebitna činjenica da su zadarski učenici napali srpske. Smata kako su djeca samo postupila po naslijeđenom pravilu ponašanja koji se u Srbiji i Hrvatskoj već dugo uspostavlja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara