Javni RTV u bih mora se početi reformirati do petka

VISOKI predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown zatražio je u ponedjeljak od lokalnih vlasti u toj zemlji da do 7. studenog donesu političke odluke o preustroju javnog radiotelevizijskog sustava.

Ashdown je kazao kako o poštivanju ovog roka ovisi hoće li Europska komisija odobriti pomoć od milijun i pol eura namijenjenih uspostavi novog RTV sustava u BiH.

"Ne ispoštuje li se ovaj rok, novac će biti usmjeren u neki drugi dio Balkana a vlastima BiH bit će prepoušteno da same rješavaju nagomilane probleme", kazao je Ashdown novinarima u Sarajevu.

On je istaknuo kako postojeće javne radijske i televizijske postaje u BiH funkcioniraju potpuno neracionalno, gomilajući gubitke koji se svakog mjeseca penju do 500 tisuća eura.

"Takvo stanje ne može se održati i prije ili kasnije uslijedit će kolaps cjelog sustava", kazao je Ashown.

Međunarodna zajednica očekuje od Vijeća ministara BiH i entitetskih vlasti da do kraja ovog tjedna potvrde kako su pripravni prihvatiti prijedlog preustroja RTV sustava kakvoga je izradio stručni tim BBC-ja i na toj osnovi izraditi nacrte potrebnih zakona.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog predviđa objedinjavanje postojećih entitetskih i državnog emitera - RTV Federacije BiH i RTV Republike Srpske te JSBiH - u jednu organizaciju koja bi pri tom uvažavala entitetske posebnosti.

Na taj bi se način znatno smanjili troškovi poslovanja, no istodobno bi se morao otpustiti veliki broj zaposlenih. Konzultanti BBC-ja čak su predložili prodaju postojećeg RTV doma u Sarajevu građenog za potrebe Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

Sindikat federalne RTV oštro se usporotivio prijedlozima BBC-jeva tima optužujući istodobno Visokog predstavnika da njihovim forsiranjem praktično zagovara konačnu etničku podjelu zemlje.

Sindikat RT RS i vlasti tog entiteta također su se usprotivili predloženom modelu preustroja RTV sustava no iz drugih razloga. Oni drže kako će se na taj način ograničiti autonomija koju RS ima u ovoj oblasti a entitetski premijer Dragan Mikerević je izjavio kako to znači ukidanje "srpskog jezika i kulture".

Ashdown je na sve primjedbe odgovorio tvrdnjom kako on neće nametati nikakva rješenja, a ako vlasti BiH ne žele provesti predložene reforme, međunarodna zajednica će ih ostaviti da sami rješavaju svoje probleme bez bilo kakve financijske ili druge pomoći.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara