Javni službenici u Britaniji u najvećem štrajku u 20 godina

Javni službenici u Britaniji u najvećem štrajku u 20 godina

Tekst: J.D.
Foto: AFP


Čak 270.000 javnih službenika u Velikoj Britaniji stupilo je u 48-satni štrajk zbog najavljenih rezanja otpremnina u slučaju prihvaćanja ili dobivanja otkaza. Radi se o najvećem štrajku sektora javne službe u više od dva desetljeća.

Štrajkom su zahvaćeni sudovi, luke, zavodi za zapošljavanje i porezni uredi, a organizator štrajka je Sindikat javnih i komercijalnih službi (PCS), koji tvrdi da bi njihovi članovi mogli izgubiti i do trećine otpremnine zbog novih pravila o nadoknadama u javnom sektoru.

Po novom sustavu, koji će stupiti na snagu u travnju i državi uštedjeti oko 500 milijuna funti, otpremnina će u slučaju prihvaćanja ili dobivanja otkaza iznositi maksimalno 60.000 funti, dok se ona po sadašnjim pravilima računa po broju mjeseci provedenih u službi. PCS tvrdi da bi njegovi članovi koji rade 20 godina i zarađuju prosječnu plaću od 24.000 funti godišnje mogli izgubiti i do 20.000 funti otpremnine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planirani i prosvjedi

Vlada pak tvrdi da će zaposlenici javnog sektora, koji zarađuju manje od 30.000 funti, a oni čine 80 posto zaposlenih u javnim službama, i dalje dobiti otpremninu u vrijednosti između dvogodišnje i trogodišnje plaće.

Javni službenici samo su se u Londonu skupili na oko 500 mjesta, između ostalog i ispred zgrade parlamenta. Za sutra je u središtu Londona planiran veliki prosvjed.

U Škotskoj prosvjeduje štrajka 30.000 javnih službenika, što je najveći generalni štrajk u toj zemlji od 1987. godine. Sindikat pred opće izbore planira dodatne štrajkove i prosvjede.

Glavni tajnik PCS-a Mark Serwotka rekao je za BBC kako je vlada ukinula pravo već ionako slabo plaćenih javnih radnika na otpremninu, što je "vrlo demoralizirajuće za ljude koji već 30 godina rade u javnim službama i odjednom im je rečeno da bi mogli izgubiti i posao i velik dio novaca na koje su računali".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara