Javnosti predstavljena prva implantacija proteze aorte u riječkoj bolnici

Prva implantacija "graft stenta" čelične proteze u silazni dio grudne aorte, koja je prije dva dana obavljena u riječkom Kliničkom bolničkom centru, predstavljena je danas na konferenciji za novinare u riječkoj Klinici za internu medicinu.

Operativni zahvat obavio je liječnički tim KBC-a koji je predvodio dr. Željko Plazonić.

Pročelnik Kardiološkog odjela Klinike za internu medicinu dr. Marijan Padovan kazao je da je operacija obavljena na 59-ogodišnjem bolesniku koji je bolovao od disecirajuće aneurizme. To je bolest proširenja dijela grudne aorte koja se do sada uglavnom liječila lijekovima, pojasnio je.

Bolesniku je u prošireni dio aorte umetnuta proteza obavijena ovojnicom i tako su spriječene daljnje komplikacija na aorti, rekao je Padovan. Dodao je da je sve više bolesnika kojima je potrebno liječenje ovakvim operativnim zahvatom, posebice kod posljedica trauma kao što su prometne nesreće te bolesnika starije životne dobi koji boluju od kroničnih bolesti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugrađena proteza aorte stoji oko 36 tisuća kuna, a novac je namaknut iz donacija.

U riječkom KBC-u na godinu ima potreba za oko 10 sličnih operacija, a njihovi će troškovi nadalje biti uračunati u bolnički proračun, rečeno je na konferenciji.

(Hina) hšup

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara