Je li iz Vicenze krenulo tisuću američkih padobranaca u Irak?

Ako je iz Vicenze izravno u Irak krenulo tisuću američkih padobranaca, onda je prekršen talijanski Ustav i odluka talijanskog parlamenta o nesudjelovanju u iračkom ratu, piše danas talijanski tisak.

Danas je u Italiji otvorena polemika nakon vijesti da su američki padobranci, koji su jučer stigli na sjever Iraka i zauzeli zračnu luku Harir, u Kurdistanu, krenuli izravno iz Vicenze bez usputnog zaustavljanja. Talijanski je parlament donio odluku o nesudjelovanju Italije izravno u ratu, a to znači da niti američke snage i zrakoplovi iz baza u Italiji ne smiju izravno ići u rat, već prije dolaska do Iraka moraju negdje stati.

Glasnogovornik američke 173. brigade, zvane Sky soldiers, s bazom u Vicenzi, pukovnik Collins je samo izjavio kako "ne isključuje" mogućnost prethodnog zaustavljanja padobranaca. No, talijanska glasila danas citiraju novinara lista "Philadelphia Enquirera" Kena Dilaniana, koji je krenuo s padobrancima, kako je "brigada išla izravno iz baze na sjeveru Italije".

U Vicenzi su u međuvremenu zapaljena tri vozila američkih vojnika, a odgovornost za to su preuzeli pripadnici "Teritorijalne antiimperijalističke jezgre", koje se drži bliskima novim Crvenim brigadama.

(Hina) st sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara