Je li na pomolu rat makedonske i srpske crkve?

SRPSKA pravoslavna crkva (SPC) odlučila je prekinuti komunikaciju s Makedonskom pravoslavnom crkvom, koju smatra raskolničkom, ali i s narodom u Makedoniji koji podržava makedonsku crkvu, objavili su u petak beogradski elektronski mediji.

Povod za najavu tog vjerskog raskola dala je obavijest što ju je Ohridska arhiepiskopija, koju SPC priznaje, objavila na svojoj Internet stranici, naime da je srpski patrijarh Pavle dao autonomiju Pravoslavnoj ohridskoj arhiepiskopiji.

Episkop niški Irinej ocijenio je kako je odluka Srpske pravoslavne crkve da prizna autonomiju Pravoslavne ohridske arhiepiskopije u Makedoniji i prekine odnose s Makedonskom pravoslavnom crkvom (MPC) i narodom koji je priznaje "težak korak na koji je SPC bila prinuđena".

"Bit će mučno i teško, to je korak koji je gorak i bolan, ali naša crkva nije mogla takozvanoj makedonskoj crkvi dati ono što je tražila, već je pozvala da se vrate kanonskom poretku, a poslije da traže i legalnim putem dobiju ono što žele", rekao je Irinej za agenciju Beta i Radio Slobodna Europa. "Vrata naše crkve nisu zatvorena za nastavak razgovora sa takozvanom Makedonskom pravoslavnom crkvom", dodao je još vladika Irinej.

Patrijarh Pavle je odluku donio na kraju višednevnog sabora SPC, o kome još nije izdato službeno priopćenje, objavljuju elektronski mediji.

Makedonska pravoslavna crkva (MPC) osudila je odluku Srpske pravoslavne crkve (SPC) da prizna autonomiju Pravoslavne ohridske arhiepiskopije, a time da i dosadašnjeg mitropolita ohridskog Jovana imenuje za ohridskog arhiepiskopa jer njega ta crkva ne priznaje.

"To što je odlučeno u Beogradu nije ništa drugo nego objavljivanje crkvenog rata vjernicima u Makedoniji", ocijenili su članovi sinoda kanonski nepriznate MPC. Iz sinoda Makedonske pravoslavne crkve najavljeno je da će održati sjednicu na kojoj će zauzeti službeno stajalište o tom, kako su naveli, "najnovijem udarcu" Beograda, a prema riječima vladika MPC, nema sumnje da će zbog toga biti prekinuti svi odnosi sa SPC.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije i Crne Gore priopćilo je u petak kako odluka Srpske pravoslavne crkve o statusu Makedonske pravoslavne crkve ne smije baciti ni najmanju sjenu na odnose SCG i Makedonije, te "da takva odluka Sabora SPC ne može ništa promijeniti u bratskim osjećajima srpskog i crnogorskog naroda prema narodu Makedonije".

SPC i MPC već desetljećima vode spor oko statusa crkve u Makedoniji, ali MPC nije priznata među pravoslavnim crkvama. MPC je samostalno proglasila autokefalnost 1967. godine, dok joj je SPC 50-tih godina dala samo autonomiju, podsjećaju beogradski elektronski mediji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara