Je li štrajk uspio?

VIŠE od polovice članova Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) sudjelovalo je u današnjem štrajku u osnovnim školama, a štrajk se nastavlja i sutra, izjavio je predsjednik SHU-a Dalimir Kuba.

SHU okuplja oko 25.000 zaposlenih u osnovnom školstvu, a po nepotpunim sindikalnim podacima, od 768 škola u kojima ima sindikalne povjerenike, u prijepodnevnoj smjeni štrajkalo se u više od 60 posto.

´Zadovoljni smo provedbom štrajka, posebice jer ga je pratio dosad neviđen pritisak na zaposlene u školstvu´, rekao je Kuba.

Istaknuo je da se štrajk nastavlja jer SHU njime želi postići obnovu socijalnog dijaloga i povećanje plaća svih zaposlenih u školstvu.

Ispričao se roditeljima koji su po vrlo hladnom vremenu nailazili na zatvorena školska vrata, a nisu imali kamo s djecom, no podsjetio je kako je SHU unaprijed najavljivao štrajk i pozivao građane da ne šalju djecu u škole.

Ustvrdio je da su i danas u pojedinim školama ravnatelji vršili pritisak na štrajkaše, a u Virovitičko-podravskoj i Osječko-baranjskoj županiji policija je obilazila škole za vrijeme štrajka, što SHU ocjenjuje neprimjerenim.

Konačne podatke o odazivu na štrajk SHU će objaviti na sutrašnjoj konferenciji za novinare.

Strugar: Štrajk u osnovnim školama nije uspio, samo 8 posto škola nije radilo

Štrajk u osnovnim školama nije uspio jer se u potpunosti štrajkalo u svega osam posto škola, dok je 68 posto škola radilo, izjavio je danas na konferenciji za novinare ministar prosvjete i sporta Vladimir Strugar.

Po podacima Ministarstva prosvjete, od 825 osnovnoškolskih ustanova u Hrvatskoj, štrajku Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) priključilo se njih 66, radila je 561 škola, a djelomično se nastava odvijala u 198 škola.

U prvoj školskoj smjeni radilo je 74,3 posto zaposlenih, a štrajkalo je njih 21,7 posto.

Strugar je istaknuo kako je samo 23 posto administrativnog i tehničkog osoblja štrajkalo, a upravo su oni navedeni kao glavni razlog štrajka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
SHU je organizirao štrajk jer je Vlada dodatni proračunski novac za školstvo u ovoj godini raspodijelila samo za plaće učitelja i nastavnika, bez administrativnog i tehničkog osoblja.

Ministarstvo prosvjete i ravnatelji nisu ometali štrajk niti vršili pritisak na one koji žele štrajkati, odbacio je Strugar sindikalne optužbe o pritiscima i zastrašivanju školskog osoblja.

Dodao je da tako visok postotak djelatnika koji su radili pokazuje njihovu visoku razinu odgovornosti i izrazio nadu da će im se sutra priključiti i manjina koja je danas štrajkala.

Slabi odaziv na štrajk u skladu je s procjenama Ministarstva prosvjete i anketama javnog mnijenja koje su pokazale da čak 73 posto građana ne podupire štrajk.

Strugar se u ime Ministarstva prosvjete ispričao roditeljima i djeci koji su imali neugodnosti u pojedinim školama, iako kaže da Ministarstvo za to nije odgovorno.

Radi se o pojedinim slučajevima da su roditelji po izuzetno hladnom vremenu dovodili djecu u školu, a nije ih imao tko primiti niti su znali trebaju li ostati u školi ili otići.

U školama gdje je dio učitelja štrajkao, djecu su primili drugi zaposlenici koji su organizirali neki oblik školskih aktivnosti.

Strugar je ponovio da vrijeme provedeno u štrajku neće biti plaćeno, a one škole koje u potpunosti nisu radile morat će to nadoknaditi.

´Ono što se odradi bit će plaćeno, ali ne kao prekovremeni rad´, napomenuo je Strugar.

Najviše škola nije radilo u Istarskoj županiji (44 posto) i Primorsko-goranskoj županiji (18,2 posto), dok su u Virovitičko-podravskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji sve škole radile.

U zagrebačkoj županiji nije radilo 9,8 posto škola, a u 22 posto škola djelomično se radilo.

U Šibensko-kninskoj županiji 10,5 posto škola je u potpunosti štrajkalo, a djelomično je radilo 52,6 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara