Je li u Weybridgeu analiziran mozak Šane ili neke druge krave znat će se za dva dana

SUMNJE o tome jesu li u laboratorij u Weybridgeu poslani uzorci krave s imanja u Ivankovu ili je bila riječ o nekoj drugoj kravi, bit će otklonjene ili potvrđene u četvrtak ili petak, kada budu gotovi rezultati DNA analize mesa krave, čiji je mozak analiziran, i krvi dvaju teleta s imanja u Ivankovu.

"U interesu nam je da se u vezi sa slučajem te krave rasvijetle sve pojedinosti", istaknuo je danas glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Mladen Pavić rekavši da "dosadašnji tijek istrage otkriva još neke indicije, no da je o njima još prerano govoriti".

Neslužbeno se doznaje da je nakupac stoke Milenko Pribičević kravu Šanu, koju je kupio od Ivana Cerančevića iz Ivankova, prodao, a zatim njezinu markicu stavio na drugu kravu i upotrijebio njezine dokumente i odvezao ju u klaonicu "Pivac" kod Vrgorca.

Krava je zaklana, a u redovitoj je proceduri njezin uzorak poslan na testiranje u Zagreb gdje se posumnjalo u kravlje ludilo, no to je na koncu svojim rezultatom opovrgnuo laboratorij u Velikoj Britaniji.

Inače, uzorke mesa krave, čiji su uzorci mozga bili u Weybridgeu, i uzorke krvi dvaju teleta s imanja u Ivankovu sada DNA metodom analizira laboratorij Medicinskog fakulteta u Osijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati analize otkrit će je li krava, čiji je mozak bio na analizi u Weybridgeu, majka telića s gospodarstva u Ivankovu.

Uzorak mozga koji je poslan u laboratorij u Weybridgeu, a na temelju kojega je potvrđeno da ta krava nije oboljela od kravljeg ludila, arhiviran je u tom laboratoriju, ali uzorak je pohranjen i u Hrvatskom veterinarskom institutu, rekao je Hini ravnatelj tog instituta Mirko Lojkić.

Četiri veterinarske inspekcijske ekipe, koje je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva osnovalo radi suzbijanja sivog tržišta u stočarstvu, od danas su na terenu.

Glasnogovornik vukovarsko-srijemske Policijske uprave Miroslav Janić potvrdio je da istraga oko čitavog slučaja još uvijek traje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara