Je li Virginia pogubila nevinog čovjeka?

SAMO su ostala dva tjedna, koliko još traje mandat guvernera Virginije, koji može naložiti DNA testiranje koje bi pokazalo je li Virginia poslala nevinog čovjeka na električnu stolicu 1992.

Ukoliko test dokaže da Roger Coleman nije silovao i ubio sestru svoje žene, to će biti prvi put u povijesti SAD-a da je pogubljena osoba znanstveno dokazano nevina.

Protivnici smrtne kazne u Americi jedva čekaju rezultate za koje su gotovo sigurni da će ići u Colemanovu korist, što bi povećalo broj pobornika ukidanja kazne oduzimanja života, tim prije što su prošlogodišnja istraživanja pokazala najniži postotak pristalica smrtne kazne u posljednjih 27 godina, koliko se istraživanje provodi.

Coleman je osuđen na smrtnu kaznu 1982. zbog ubojstva 19-godišnje Wande McCoy, ženine sestre koja je bila silovana, izbodena i zamalo otkinute glave u njenom stanu.

Slučaj je privukao međunarodnu pozornost jer je Coleman pokazao iznimnu umješnost u medijskoj kampanji kojom je nastojao dokazati svoju nevinost. Čak je i Papa Ivan Pavao II nastojao zaustaviti egzekuciju, a ured tadašnjeg guvernera Virginije Wildrra bio je zatrpan pismima u kojima se zahtijevalo da se Colemana poštedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Coleman je ipak pogubljen 20. svibnja 1992., a prije izvršenja kazne kazao je: "Nevinog čovjeka će ubiti večeras".

Dok zagovornici posmrtnog aboliranja Colemana govore da nije nevin, istražitelji koji su radili na slučaju govore kako postoji hrpa dokaza koji upućuju da je Coleman počinio zločin: od toga da je već prije bio osuđivan za pokušaj silovanja i da je na žrtvi pronađena stidna dlaka koja odgovara njegovoj. Coleman također nije prošao detektor laži nekoliko sati prije pogubljenja.

Sada doslovno o jednoj petini kapi sperme koju iz laboratorija u Kaliforniji treba dostaviti u Virginiju da bi se test mogao obaviti, ovisi opstanak kriminalno-pravnog sustava Virginije.

Posljednje dvije godine pogubljeno je 119 osuđenika u SAD-u. Njih 59 usmrćeno je 2004., a prošle godine 60. Svi su pogubljeni smrtonosnom injekcijom.

Rasni presjek pogubljenih pokazuje da je od 1976. pogubljeno 580 bijelaca, 339 crnaca, 63 hispanca i 22 pripadnika ostalih rasa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara